Nem lesz idén repceméz

-Repcevirág-porral kellene hazaérkezniük és ahogy a kijárót látjuk, nincs virágporos méh.”

A kaptárokat és a méheket ellenőrzi ez a szandaszőlősi méhész. Molnár Ferenc mintegy 60 méhcsaládot tart, azt mondja már most látszik, hogy idei hideg tavaszon a szokottnál kevesebb méh született, ezért nincs elég dolgozó a repce-virágpor betakarítására.

-Virágzó repcetáblánál felhőben kellene a méheknek lennie.”

A virágpor betakarítás első nagyobb hulláma általában a repce szokott lenni, ezt csak néhány gyümölcsfa előzi meg – mondja a szakember. Az elmúlt hónapok rendkívül szélsőséges időjárásban azonban a fák később kezdtek virágozni, illetve a méhek sem szaporodtak a megszokott ütemben.

-Ez a márciusi hideg ez kellemetlenül érintette a méhcsaládokat, ugyan úgy mint a természet, vegetál, nem láttunk még a fákon leveleket sem, nem még hogy virágokat. A méhcsaládok erre úgy reagáltak, hogy a szaporítást visszább fogták.” Mondta Molnár Ferenc méhészeti szaktanácsadó

A dolgozó méhek alacsony számának várhatóan az lesz a következménye, hogy idén a repcéből származó méz aránya alacsony lesz, vagy teljesen ki is marad. A termelők most abban bíznak, hogy a hamarosan következő akácvirágzásra a kaptárok állománya eléri az optimális szintet.

Molnár Ferenc rámutatott – -A méhcsaládok is érzik a jó időt, tehát ők is küzdenek. Akácvirágzásra nagy valószínűséggel utolérik magukat a méhcsaládok, de igazából ez repcére szokott már bekövetkezni. 3-4 hét múlva következik be az akác virágzás, bízzunk benne, hogy a népesség addigra eléri azt a létszámot, hogy legalább akácméz legyen.”

Világszerte, így Magyarországon is évek óta csökken a méhállomány. Ennek a vegyszerezés mellett az az egyik oka, hogy a repce és az akác virágzása után a napraforgó érésééig a legtöbb méhcsalád nem talál élelmet.

Előző Április eleje óta nyírják a füvet
Következő Elindult a kullancsszezon

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás