Kilencedik alkalommal szervezték meg a roma ételek hagyományőrző főzőversenyét szombaton. A rendezvény célja a hagyományos roma ételek ízvilágának felelevenítése volt. A hétvégén főzéssel egybekötött családi napot tartottak a Tücsök úton is.
Különleges töltött káposzta rotyog ebben a bográcsban. Cigány hagyomány szerint még tyúk is került az ételbe. A kilencedik roma ételek hagyományőrző főzőversenyén csak autentikus ételeket készítettek. A tyúkos káposzta mellett főtt még töklecsó, sőt rántott saláta is avas szalonnával. Az ételeket Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyásfesztivál elnöke értékelte.
A rendezvényen részt vett Szalay Ferenc polgármester, aki köszöntőjében hangsúlyozta: nagyon fontos a cigány nyelv és kulturális értékek összegyűjtése és bemutatása, ennek segítségével pedig a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítása.
“Ha azon a vonalon tudunk menni, hogy mindenki aki ebben az országban él, az a nemzet része, akkor különösebb bajunk nincs. Ezt el kell fogadni mindenkinek. El kell fogadni a kisebbségnek, el kell fogadni a többségnek. Fontos dolognak gondolom, az ilyen főzések és egyéb hagyományőrző rendezvények meglétét, mert ha nincsenek, akkor a magyarság sosem fogja tudni és igazán nem fogja érezni, hogy a cigány kultúra a magyar kultúra részeként van itt jelen velünk.”” – tette hozzá Szalay Ferenc polgármester. Amíg a felnőttek a bográcsok körül sürögtek-forogtak, a gyerekek fociztak, táncoltak, sőt arcfestés is várta őket. Szombaton egy másik helyszínen, a Tücsök úton is főzőversenyt tartottak, ahol szintén hagyományos ételeket készítettek a romák, egyebek mellett különleges babgulyást és birkapacalt. A napot mindkét helyszínen táncbemutató, nótashow zárta. ”