A tervezőasztalon már létezik, sőt már a helyét is kijelölték annak az kemencének, melyben megsütjük a Kárpát-medence kenyerét, amihez a víz mellett 110 kilogramm lisztet, 20 kilogramm pityókát és másfél-másfél kilogrammnyi élesztőt valamint sót használnak majd fel. Az óriáscipó bölcsőjét, a kemencét három sepsiszentgyörgyi szakember építi meg.
A tervek már elkészültek, a papíron is szépen mutat a Kárpát-medence kenyerének kemencéje. Kenyérsütési versenyből indult, később kétszer is megsült a rekord méretű Nemzet kenyere. Idén viszont még ennél is nagyobb dobásra készülünk, augusztus 20-ra elkészül a Kárpát-medence kenyere, ami 150 kilós lesz. „Ez a kemence itt marad örök időre, székely építőmesterek készítik el, akik már értenek ehhez, Sepsiszentgyörgyön is két óriáskemencét építettek és máshol is már, ők a szakértelmüket ajánlották fel az elkészítéshez és ez itt fog állni örök időkig, így várhatóan mindig Szolnokon fog elkészülni a Kárpát-medence kenyere.„ – tette hozzá Harcsa Béla a Szolnok TV Zrt. cégvezető-főszerkesztője. 9 méter hosszú és 5 méter széles területen helyezkedik majd el a kenyér bölcsője, ami 3 és fél méter hosszú, 2,8 méter széles és a kéményekkel együtt legfeljebb 4 méter magas lesz. A lelkes építőgárda vezetője Deák András. Mint mondta már több, mint 400 kemencét húztak fel, köztük a Diószegi Pékségnek is. Városi összefogással, közadakozásból épül a nemzeti összetartozást is jelképező kemence, aminek a művésztelepnél keresve sem találhattak volna jobb helyet. A Guiness rekordra pályázó óriáskenyér elkészítéséhez a határokon túlról is jönnek pékmesterek. Négy város – Beregszász, Komárno, Sepsiszentgyörgy és Zenta – is csatlakozott a programhoz, ahol szintén megtartják a közös „kenyérünnepet„. Az óriáscipó augusztus 19-én sül meg a művésztelepen, ahol ezen kívül színes programmal várnak mindenkit. Augusztus 20-án a Kossuth térre érkezik a Kárpát-medence kenyere, aminek itt lesz a megszentelése is.