A nemrég hungarikummá nyilvánított birkapörkölté volt szombaton a főszerep a Nagykunság fővárosában. A XV. Karcagi Birkafőző Fesztiválon egy időben közel kétszáz bográcsban rotyogott a hamisítatlan pusztai menü.
A nagykunsági ember életét meghatározó jeles napok főfogása mindig is a birkahús volt. A hagyományok legintenzívebben a birkapörköltben maradtak meg, melynek elkészítéséhez számos helyi sajátosság párosul. A XV. Karcagi Birkafőző Fesztivál egyben a hungarikummá nyilvánítás ünnepe is volt. A hagyomány és a praktikum minden részletre kiterjed. Olyan apróságnak tűnő dolgok is nagy jelentőséggel bírnak, mint például az- mi módon darabolják fel a bográcsba valót. E- szerint a birkahúst- mondják a hozzáértők bárd helyett a csontot jobban kímélő fűrésszel kell felaprózni. Önmagában persze az állat húsában a rejlik a titok. Van aki azért idegenkedik a birkahústól, mert azt állítja „gyapjúízű„. Tekintve azonban, hogy gyapjút kevesen ízleltek még- inkább a karakteres faggyúízt furcsállhatják. A zsűri tagjai idén közel kétszáz bográcsból meríthettek. Karcagon bográcsban, Tápióbicskén szabadtűzön bicikliküllőkön készül a birkahús. A vendégek standjánál sokan elidőztek. Ez a fogás még nem tartozik a hungarikumok sorába, nem úgy mint a karcagi birkapörkölt, melyet május végén vettek fel a listára. Elkészítése ugyanis annyira ősi gyökerű és sajátos, hogy az már a pár kilométerre fekvő nagykun településeken is ismeretlen. A XV. Karcagi Birkafőző Fesztivál idén is ezreket mozgatott meg. A szervezőknek gondjuk volt rá, hogy a tartalmas ételek mellett, méltó szellemi táplálékhoz is hozzájuthassanak a résztvevők. Így ha már a múzeumudvart megnyitották, a múzeum kapuit is szélesre tárták az érdeklődők előtt.