Kispékek versenye

Liszt, só, élesztő és víz. Ebből gyúrt, kész anyagot kaptak a gyerekek, az ő feladatuk pedig az volt, hogy kedvükre választott pékárut készítsenek belőle. Szerkesztőségünk a hagyományokhoz hűen idén is megrendezte a Kis pékek versenyét, amelyre szép számmal neveztek. Viki a nővérével érkezett a versenyre. Elmondta: szívesen süt-főz otthon a nagymamájával vagy az édesanyjával. Általában palacsintát és pizzát készítenek együtt, most pedig valami egészen mást.

-Akarunk egy kiflit, az már megvan. Meg egy kalácsot, meg egy zsömlét.”

Az óvodákban is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek játékos tevékenységek során tanuljanak és fejlődjenek. Most végre különleges környezetben nyílt erre lehetőségük.

-Ünnepi hangulatban tudtuk megtenni azt, hogy készítettünk kiflit, kis cipót a gyerekekkel, esetleg kenyeret. Amiben nem más: nap mint nap gyakorlunk és játszunk hasonló tevékenységet. Van, amikor csak a játékban, magában fogjuk fölhasználni ezeket a kis eszközöket, illetve van, amikor kóstolásra is kerül sor. Szülinapra is szoktuk sütni, előfordul, hogy a jeles napok keretében szintén előkerülnek ezek az alapanyagok, és úgy gondoljuk, hogy fontos ezeket a tradicionális étkezésekkel kapcsolatos kis csínom-bínomokat is megtanulják a gyerekek.”

Az Észak- Komáromból érkezett Földes István pékmester is segített a kicsiknek. Szerinte azért érdemes megtanulni kenyeret készíteni, mert a kenyér maga az élet.

-Hozzám is járnak a pékségbe, sok ilyen óvodások is járnak. Nagyon tetszik, hogy ennyire alkalmas gyerekek vannak, hogy tényleg elsajátítsák ezt, mert tényleg, életük végéig hasznát veszik otthon.

A pékmesteren és az óvónéniken kívül egyéb segítsége is akadt a gyerekeknek. Személy szerint Molnár Bence, akit a Konyhafőnök Junior című műsorból sokan ismerhetnek. A versenyre egy különlegességet készített.

-A mai alkotásom egy ún. lapos cipó, azon van egy fonat, aminek a közepében van egy búza kalász, alsó dísszel és megszórva magvakkal.”

A program által a gyermekek egy csipet ízelítőt kaptak abból, hogy hogyan és milyen munka által készül mindennapi kenyerünk. A cipókat a Bozsó pékségben sütötték idén is ki.

Előző Szentmise és kenyérszentelés a vártemplomban
Következő Bronzérmes a magyar katonai ejtőernyős válogatott

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás