Szolnokra és a gulyásra figyel a világ. Egy amerikai filmsorozat egyik epizódját már le is forgatták Szolnokon, míg egy készülő könyvhöz a szeptemberi gulyásfesztiválon gyűjtenek anyagot. Mindkét esetben a gulyáskirályt, Csányi Sándort keresték fel a készítők. A Tisza-parton leforgatott sorozat gulyásról szóló epizódját szeptemberben tűzi műsorára a PBS amerikai közszolgálati televízió. Mert helyre kell tenni a gulyást-mondta a gulyáskirály.
Csányi Sándor:
-“Állandóan megjelent a magyar konyháról, hogy mi egészségtelenül főzünk, zsírosan főzünk , fűszeresen főzünk , de ez nem igaz ma már, főleg a gulyásra nem, ami egy jó friss étel kellemes fűszerekkel. –
Erről szól a film, melyben egy 15 fős amerikai delegáció és a stáb is főzte, kóstolta a híres étket. Pásztó Tamás felvidéki gyökerekkel rendelkező grafikus pedig könyvet ír a gulyásról amit egy holland könyvkiadó jelentet meg. Könnyen olvasható, érdekes történetekkel fűszerezett riportkönyvet terveznek.
Csányi Sándor :
-“A magyar gulyás bölcsője az Alföld. Mi vagyunk a tudorai, de azt kérte tőlem, hogy Székelyföldről, Erdélyországból, de a Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból is próbáljak meg embereket akik ehhez értenek összehozni és akkor a gulyásfesztivált követően ezzel fogok foglalkozni. –
Szeptember 7-én , 8-án és 9-én rendezik a jubileumi, 20. Szolnoki gulyásfesztivált, ami része is lesz a könyvnek, hiszen a szerző is részt vesz az eseményen. Ez után indulnak útnak a magyar lakta településekre, hogy mindenhol megismerjék és elkészítsék a gulyást.