Megnyílt a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé

Virágmintás tányérok, tálak és korsók. Ilyen kerámiákkal vált a hazai fazekasság fellegvárává 1979 után idén ismét Szolnok. Az Alföldi Fazekas Triennálé ötlete Gulyás Éva és Szabó László szolnoki muzeológusok nevéhez fűződik. A 14. szemlére a találkozó kinőtte az alföldi régiókat, így az ország minden pontjáról érkeztek pályamunkák.

-Nagyon gazdag anyag, ha valaki körülnéz máris látja ezt. Körülbelül 150 készlet és egyedi alkotás szerepel a kiállításban, majdnem negyven az alkotók száma. Erről még azt mondhatjuk, hogy az első triennáléhoz az 1979-hez képest nagyon gazdag és egy másik tendenciát is megtudunk benne figyelni, azt hogy a nevével egy kicsit ellentétben – Alföldi Fazekas Triennálé- nem alföldi, hanem sokkal tágabb területet érint ennél.”- mondta Dr. Gecse Annabella a kiállítás- rendezője.

Ebben az évben az alkotóknak a kerámiák mindennapi használhatósága mellet, olyan mintákat és díszeket kellett újjáéleszteniük, amelyek eltűnőben vannak. A triennálé célja a népi hagyományok ápolása, a nagy múltú fazekas központok tárgyi művészetének megőrzése, valamint a mai lakáskultúrába történő beillesztése.

-Egy funkcionális használati érték központú pályázat volt, talán a díszítmények világa kissé hátrébb sorolódott. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy nagyon sok féle technika volt régen, amit föllehet újítani, díszítéstechnika. Ezért volt az, hogy a pályázat kiírói azaz mi a díszítmények világát helyeztük előtérbe.”- mondta Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője.

Szolnokon az első triennálé hangulata is megelevenedik. Az egykor kiállított figurák, tálak és kulacsok jól elkülönülve vitrinekben kaptak helyet. A jelen és a múlt tárgyai augusztus 27-ig tekinthetők meg a Szolnoki Galériában.

Előző A józanság öröme
Következő Jelenleg nincs dugó

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás