-Elkészült, úgy néz ki, hogy lehet kóstolni mindenkinek.”
Az utolsó bogrács birkapörkölt is percek alatt elfogyott szombaton Karcagon. A Karcagi Birkafőző Fesztiválon olyan Hungarikumot készítettek, amely nem csak Magyarországon, hanem Európában is egyedülállónak számít, ugyanis a Nagykunság fővárosának, valamint a környező települések pörköltjének az a különlegessége, hoyg a birkát a fülétől, a farkáig felhasználják. Bográcsba kerül a feje és a lába, a belső szervek is, majd egy kevés fűszer kell csak a kiváló ételhez.
-A birkának, hogy a kasztrolyba kerüljön az elkészítési ideje körülbelül 4,5-5 órát vesz igénybe. Hiszen ki kell fordítani a bőrből, a lábakat, a fejet le kell perzselni, áztatni, olyan tisztára megtakarítani, hogy az kívánatos legyen. Majd a felesleges részeket a fejről levágni, befűszerezni, szépen megkötözni, lábakat meperzselni, kívánt méretűre összevágni, ugyanígy a birkahúst szintén összevágni. Eltelik vele az idő, ezt szívvel-lélekkel lehet csinálni.” – mondta Kun László, birkafőző
Idén mintegy 500 bográcsban főtt az a több mint 300 birka, amelyeket a fesztivál előtti napon, illetve éjszaka vágtak le. A jellegzetes étel népszerű, a kasztrolyok tartalma kora délutánra már elfogyott, ami több ezer adag pörköltet jelent. A rendezvényre az ország minden tájáról, valamint a környező országokból és Európa távolabbi területeiről is érkeztek érdeklődők. Az első fesztivált 20 évvel ezelőtt szervezték, akkor még összesen 10 bográcsban készült a pörkölt, és a birkafőzőket is ismerte mindenki a városban.
Bosnyák Imre, szervező rámutatott – -10 öntöttvas lábassal tudtunk összeszedni a főzők közül, ugyanis mindenkinek volt elfoglaltsága. Aztán 1-2 év alatt szépen terjedt a híre, rászánták az időt a főzők és ma már ott van, hoyg közel 500 bográcsban, vagy öntöttvas lábasban fő a Hungarikum karcagi birkapörkölt.”
A hagyomány tovább él, 2019-ben is lesz birkafőző fesztivál Karcagon.