A szolnoki MÁV kórház konyhájában járunk. Éppen fő a keddi ebéd. Ma különleges tálalásban is.
3. állomására érkezett ugyanis a Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban kampány.
Dr. Hajnal Judit országos kampánymenedzser, -Főzzük körbe Magyarországot a kórházainkban” kampány:
-“Azért lett elindítva ez a kampány, hogy igazoljuk, hogy a rendelkezésre álló keretekből, a rendelkezésre álló eszközökkel, a beszerzett alapanyagokkal nagyon jó ízű ételt tudunk betegeinknek feltálalni. –
Hosszan főtt csontlével készült friss zöldséges reszelt tésztaleves petrezselyem pesztóval, lecsós sertéspörkölt, szarvacskatésztával, kukorica tüll és sous-vide-ált céklával. Ez volt a mai ebéd.
Itt éppen a reszelt tésztaleveshez gyúrták frissen a tésztát. Mert így egészséges. A séf elmondta, nem a liszttel van ugyanis a baj, hanem azzal a sok adalékanyaggal, ízfokozóval, amivel tartósítjuk , ízesítjük ételeinket. A mesterséf maga is kórházban dolgozik, a Gyulai kórház élelmezési osztályának vezetője.
Ambrus György, olimpiai bajnok mesterséf, a Magyar Gasztronómia Nagykövete:
-“Statisztika bebizonyította ma Magyarországon, hogy a betegeink 70 százaléka azért van nálunk, mert picikét rosszul táplálkozik. Ezért szeretnénk a kiváló orvosi ellátás, a kiváló ápolás mellett kiváló étellel is megállni helyünket. –
Az vagy amit megeszel, tartja a mondás. Ezért nagyon fontos, hogy a tápértéket milligrammra kiszámolt kórházi diétát betartsák a betegek. Ez pedig finom és esztétikus is. A séf ma sem változtatott semmit az alapanyagokon és az elkészítés módján, csupán szebben tálalta az ebédet. Az asztalon jól látszik a kórházi tálca és az éttermi változat. A tartalom és tápérték azonban ugyanaz. Ez pedig itt már a diétás fal. Ennyi -féle diétát igényelnek ma a kórházi betegek.
Dr. Simonyikné Illés Erzsébet mb. gazdasági igazgatóhelyettes, MÁV kórház :
-“Összesen 269 betegágyon zajlik itt a betegellátás, ennek 70-80 van amikor 90 százaléka diétást étkeztetést jelent. Összesen 40 -féle diéta van kidolgozva az intézményben, ebből napi szinten 10 -féle diétát állítunk össze. –
A MÁV Kórházban két dietetikus mellett 17-en dolgoznak a konyhán. Napi 550 forintból kell megoldaniuk az étkeztetést egy főre, ebből kb. 300 Ft. jut az ebédre. Ez gyakorlatilag csak a nyersanyagot fedezi.
Dr. Hajnal Judit országos kampánymenedzser, -Főzzük körbe Magyarországot a kórházainkban” kampány
-“Rengeteg negatív sajtóhír és rengeteg betegpanasz jelent meg a médiában tavaly, tavalyelőtt. Ez egy állandó, lebegtetett téma Magyarországon . A kampány azért indult mert nem tudtuk igazolni a betegeknek a negatív véleményét. –
Az ételek ugyanis finomak. A mai akció bebizonyította, hogy ilyen gusztusosan tálalt, ízletes menüt szolgálnának fel egy étteremben a kórházi menüből.