Egy ízletes madárcsemege, a madárkalács legfőbb hozzávalóival ismerkedtek a lurkók a jászberényi állatkertben. Faggyú, fehér és sárga köles, napraforgómag, zab és fénymag. A madárkalács legfontosabb hozzávalói. Életmentő eledel a madárvilágnak, melyet mi is könnyen elkészíthetünk. Kár, hogy nem látták a csicsergő állatkák, micsoda lelkesedéssel készült számukra a fára akasztható, magos desszert.
-” “Ilyenkor ezek a kis állatkák nagyon kevés eleséget találnak a természetben, és hogyha mi elkezdjük őket etetni, akkor ez segíti a téli túlélésüket. Nagyon fontos szabály a madáretetésben, hogyha elkezdtük, akkor ezt folyamatosan kell tenni, akkor is, ha egy kicsit jobb idő lesz, hiszen most ahogy látjuk, éppen süt a nap, de tudjuk, hogy jön még a tél, meg a zord idő, hogyha a madarak már odaszoktak az etetőnkre, akkor nem szabad őket cserbenhagyni, akkor amikor rossz idő van.”-mondta el Fercsik Péter, a Jszberényi Állat- és Növénykert gyűjteményvezetője.
A táplálék utánpótlás mellett, fontos, hogy a megvásárolt vagy barkácsolt etetőnek, legyen pereme, szélvédett és gyér forgalmú helyre tegyük.
— “Etetéskor lehetőleg zsíros, olajos magvakat adjunk nekik, gondolok itt a dióra, napraforgóra elsősorban. Jellemzően az emberek otthon nem madárkalácsot készítenek, hanem csak kiszórnak magokat az etetőbe, fontos, hogy ezek magok legyenek, és ne péksüteményeknek a morzsái, mert hogyha az nedvességet kap, a madárnak a belében az elzáródást okozhat.”-tette hozzá a gyűjteményvezető.