Kolbász, hurka, rétes, májas, citromos, gyömbéres. Mindez halból. Ötödik alkalommal rendezték meg a szolnoki Halkolbász Fesztivált, második alkalommal a Pelikán Grill Kupa versenyt. Az ételkülönlegességek nem csak finomak voltak, hanem egészségesek is.
Irdalni, ízesíteni, darálni, bekeverni, majd betölteni, a legvégén pedig kisütni. Így készül a halkolbász. Szolnoki kuriózum, mely ötödik alkalommal mutatkozott be fesztivál keretek közt. A halkolbász pár évvel ezelőtt indult útjára, baráti kezdeményezésként, ma már sikere túllépett a város határain. Nem véletlenül. Hazánk halfogyasztásban, az UNIO országain belül sereghajtó. A magyar ember kevés halat eszik. „Ez körülbelül 4,5 kg-t jelent évente, EU-ban 40 kg, skandináv országokban 70 kg/év, Japánban 130 kg. Ez azt jelenti, hogy óriási potenciál van Mo-on halfogyasztásban, és most úgy néz ki, hogy kormányzati szinten is van akarat, hogy ezt valahogyan meg kell ismertetni az emberekkel.„ – tette hozzá Sipos László főszervező. A halat -egy felmérés szerint- azért nem szeretik a magyarok, mert szálkás, és halszagú. A halkolbászban nincs szálka, és megfelelő fűszerezéssel a halas-illata is elvehető. A variációk tárháza is végtelen. A halkolbász fesztivállal együtt rendezték a II. Pelikán Grill Kupát, melyen különleges grill ételek készültek. A grillezés majdnem minden család életében ott van. A kerti partik elengedhetetlen részét képezi. „Szerintem mindenki szeret grillezni, abból indultam ki, hogy lehetne hagyományt, a magyar grill szövetség ebben segített. Magyarországon még nincs hagyománya, de szeretnénk ha az lenne.„ – fűzte hozzá Szabó Róbert a Pelikán bevásárlóközpont, Pelikán Grill Kupa áruház-igazgatója, szervezője. Az idei Grill Kupára már kétszer annyian neveztek, mint egy évvel ezelőtt. Itt voltak hírességek a gasztronómia és a film világából is, hogy népszerűsítsék a grill és a halételeket. A finomságok sikerét pedig bizonyítja, hogy az utolsó falatig, minden elfogyott.