A piacon december eleje óta hosszú sorok kígyóznak a halbolt ablaka előtt. Dr. Szegedi Károly most pontypatkókat vett, de ebből még nem a karácsonyi menü készül. Rendszeresen vásárol a boltban, a ponty mellett süllőt és harcsát vesz többnyire.
-Mi azért egész évben rájárunk, ez egy nagyon jó hely ez a kis halasbolt.” – mondta Dr. Szegedi Károly
A piacon a tisztított süllő kilója 3900 forint, a pontyfilé pedig 2100 forint. Ennél is kevesebbet kell fizetni a kasszánál, ha egész, tisztított pontyot választunk, mert ennek 1300 forint kilója, de a különlegességekért sem kell mélyen a zsebbe nyúlni: a belsőség 1500-, az élő amur 900-, míg az élő harcsa 2500 forintba kerül kilónként. A kínálat pedig változatos, a ponty, süllő, amur és harcsa mellett különlegességek is helyet kaptak a pultokon
Borbíró Imréné, üzletvezető rámutatott: -Tisztított kárászunk van, amur, busa, ponty, illetve ponty és harcsa, lesőharcsa. Ez elsősorban a választékunk. Tartunk tisztított, fagyasztott keszeget, tisztított fagyasztott pisztrángot, amit mi is vásárolunk, vagy szokott lenni tisztított fagyasztott süllőnk, amit szintén vásárolunk a választék bővítéseképpen.”
Az éttermekben is érezhetően, mintegy 70-80 százalékkal nő a halból készült ételek forgalma az ünnepek előtt. Ebben a vendéglőben – amelyet két szolnoki mesterszakács vezet- mintegy 1000 forintért adnak egy adag ponty halászlevet, amiben 30 dkg halhús van.
-Az ország halfogyasztása Karácsony környékére összpontosul olyan 70-80 százaléka az éves halfogyasztásnak Karácsony előtt. Ilyenkor mi is nagydózisban főzünk, hatalmas üstökben, 3-400 literes üstökben főzzük a halászlevet. Előrendelést is veszünk fel rá és menübe is betesszük.” – emelte ki Fodor István mesterszakács, tulajdonos
A tervek szerint december 23-án 400 literes üstben készítik az előrendelt halászlevet, amelyből jellemzően 4-6 adagot visznek a legtöbben, de a 12-16 adagos kérés sem számít ritkának