20. Szolnoki Gulyásfesztivál

A Gulyásfesztivál hivatalos kidobolása, a betyárok díszlövése jelezte a jubileumi fesztivál kezdetét. Ekkor már a legtöbb csapat túl volt az előkészítésen, és rotyogott az étel a bográcsokban. A Szolnoki Olaj szurkolói 150 adagot főztek idén is.

Bárány Attila:

-“Ez egy marha gulyás, marhalábszárból készül, lesz benne csipetke,
magyarosan készítjük tizenéve . –

Dr. Balla Tibor főzőmester, gazdaköri tag Berecki Máté Gazdakör:

-“25 kg marhahús, amiből 15 kg lábszár, 5 kg lapocka és 5 kg nyak. Ezzel talán el is árultam egy jó gulyásnak az alapjait .”

A fesztivál hangulatát nemcsak a Tiszaligetbe kilátogatók, hanem a Szolnok TV nézői is érezhették -otthon.

Pogány Attila vezérigazgató-főszerkesztő Szolnok Televízió Zrt.

-“Kettős szerepben vagyunk jelen a gulyás fesztiválon, egyrészt főzünk mi is és vendégül látjuk a munkatársakat, partnereket, másrészt pedig vannak akik a gulyásfesztiválon nem tudnak jelen lenni, ezért itt a helyszínen berendeztünk egy mini stúdiót és egy 2 órás, úgynevezett csúsztatott élő adással jelentkezünk innen a Gulyásfesztivál helyszínéről. –

Ebben az évben laskagombóccal készült a gulyásunk. Mindenki igyekezett valamilyen különlegességgel előrukkolni. A Szlovákiából érkezett koloni csibészek fenyőtobozzal kalapjukon, ami Mucsicskásakká tette őket különleges eszköztartót is fabrikáltak a jeles alkalomra.

Polyák Péter – Mucsisckások, Kolon:

-“Sima marhagulyást csinálunk, de ezt szívből csináljuk és megvan az a titkos recept nekünk is, mint mindenki másnak és azt biztos, hogy nem áruljuk el. De egy ilyen gulyásnál a legfontosabb az alap elkészítése, ha jó az alap,akkor lehet egy jó ételt kihozni belőle. –

Asszonyaik vajas pogácsával és fahéjas, diós házi csigával is készültek a nagy napra. És gondoltak a tálalásra is, hiszen nemcsak az íz, hanem a szervírozás is fontos volt a zsűri számára.
A gyulai, Viharsarki Betyárok fiatal szakácsai is kitettek magukért.

Susánszki Erika mentor, Viharsarki Betyárok :

-“Mi egy olyan gulyást készítünk, ami szürke marhából van, és házilag megtermelt alapanyagokat használunk, a pirospaprika, a mag szárításától kezdve az őrlésig az is házi. És amit nem láttam más bográcsban, hogy ebben velő is van. Igen, a pörkölt alap úgy finom, hogy csont is legyen benne és a velős pirítóson külön tálalva lesz a zsűrinek majd”

Több mint 100 csapat nevezett és 200 bográcsban rotyogott az nemzeti kincsünk a magyar gulyás. A világ minden tájáról érkeztek csapatok a megmérettetésre.

Csányi Sándor Gulyáskirály:

-“Nemzeti kincsünkön ne változtassunk, ne gondoljuk újra, hanem azt ami van, azt próbáljuk meg minél jobban megfőzni. Ne válasszuk külön a dolgokat, hanem főzzük egybe, de azt jól. Vágott fűszerek kerüljenek bele. A csapatok ezt megfogadták és mindenki ebben a szellemben főz, nagyon finomak az ételek egyébként. –

A népes zsűrinek alaposan feladta a leckét a sok főzőmester. 8 bronz, 8 ezüst és 8 arany minősítést osztottak ki. A teljesség igénye nélkül díjat kapott a Hetényi Géza kórház és a Magyar Honvédség konyhájának főzőcsapata , a Viharsarki betyárok, a Bereczki Máté Gazdakör, a Kereskedelmi Szakközépiskola is. Arany minősítéssel tért haza a Kevi Juhász és a Kevi Juhászné is, mi több a jubileumi , 20. gulyásfesztivál gulyáskirályává a Kevi Juhásznét választotta a zsűri.

Kovács Sándorné :

-“Nagyon büszke vagyok rá, nem gondoltam, mi többszörös visszajárók vagyunk, nyertünk már aranyat, de ez, hogy királynő lenni! –

A Kevi Juhász elárulta, nem új dolog számára, hogy átvette az uralmat az asszony. Egyszerű, de nagyszerű birka és babgulyást főztek, ez a nap az övék volt. No és mindenkié, aki főzött vagy kóstolt gulyást a jubileumi gasztronómiai fesztiválon.

Előző Kunsági malom beruházás
Következő Új és időtálló elemek kerülnek a Tiszavirág-híd régi, eldeformálódott elemei helyére

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás