Ponty, busa, halszelet. A karácsonyi asztalról idén sem hiányozhat a hal. A vásárlók rohama a hét elején kezdődött, és -a tapasztalatok szerint- egészen 24-ig tart.
A boltok előtt ilyenkor végeláthatatlan a sor hossza. A vevők a pontyot, busát, harcsát, a halászléhez keszeget, a kárászt keresik. Vesznek halfejet és halcsontot is. Akadnak olyanok is, akik a különlegességeket keresik, mégis a legtöbben a magyar halak iránt érdeklődnek. Népszerűek az élő halak, ám a sláger az előkészített, a feldarabolt filé. Ilyenkor nem csak azok jönnek, akik egyébként is nagy halevők – belőlük azonban több akad. A pár száz forintos halcsonttól, a több ezer forintos nemes halakig minden kapható. A vásárlási roham a tapasztalatok szerint december 24-ig tart. Nagyon sokan az utolsó pillanatra hagyják a hal-beszerzést.