A végéhez közeledik az aratás

A mennyiségre igen, a minőségre viszont nem lehet panasz – mondják az idei búzatermésre a szakemberek. E két tényezőnek is köszönhető, hogy folyamatosan emelkedik a kenyérgabona felvásárlási ára. Az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedők mellett a gazdák egy része is kivár az eladással.
Az aratást jelentősen befolyásolta az elmúlt hetekben tapasztalt rendkívül száraz és meleg idő, az időjárás ugyanis jelentősen felgyorsította a kalászosok érését. Az őszi árpa betakarítása már befejeződött, a becsléseket felülmúlva átlag 3,4 tonna termett hektáronként. Sajnos a 137 ezer hektárról betakarítandó őszi búzára ez nem igaz, hektáronként 3,1 tonnát sikerült eddig átlagban learatni. Ez megyénkben csak jóindulattal mondható közepesnek, igaz néhány ezer hektár betakarítása még hátra van. Ugyanakkor a mennyiséggel ellentétben a minőségre nem lehet panasz. Az egyik felvásárló, kereskedő cég vezetője szerint a hozzájuk már beszállított 23 ezer tonna búzát figyelembe véve az utóbbi évtized három legjobb minőségű termése közé tartozik az idei. Ez pedig jelentősen befolyásolja az árakat, csakúgy mint a kevés gabona, ami keresleti piacot alakíthat ki. Zelenyánszki András ügyvezető igazgató elmondta, hogy „tavaly olyan 47 ezer forintos átlag fölvásárlási árral zártuk a szezont. Most meg úgy kezdtük az átvételt, hogy 48 a takarmány, 50 az euró, 52 a malmi, most pedig nagyjából úgy vagyunk, hogy 56 a takarmány, 58 az euró, 60 a malmi.” A búza tonnánkénti felvásárlási ára tehát folyamatosan emelkedik és a szakértők sem tudják most megmondani, hol a vége.

Előző Befejeződött Nagykörűben a csapadékvíz-elvezető árkok kiépítése
Következő Piros és mézédes – piacon a magyar dinnye

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás