A családok ünnepe. Így nevezte a Szolnoki Gulyásfesztivált Szalay Ferenc polgármester. Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává váló rendezvényen nem csak hazánkból, külföldről is érkeztek vendégek. Az idén 15 ország volt jelen a hétvégi gulyásfesztiválon.
Itt nagy bográcsban készül a hagyományos gulyás, ott kicsit kisebben. Ez ma már megszokott, ha a Szolnoki Gulyásfesztiválra gondolunk. De akadtak itt érdekességek is. Szárított polip japánból, különleges fűszerezésű finn népi étel, érdekességként messze földről érkezett barna kenyér, és az a bizonyos ital, amire mindenki gondol, ha Japán jut az eszébe. Nem véletlen, hogy ennyi minden ott volt a gulyásfesztivál képzeletbeli asztalán. Idén 15 országból érkeztek csapatok, hogy bemutassák nemzeti ételeiket, és belekóstoljanak a magyar gulyásba. Belgium, az észtek, a lengyel-magyar baráti társaság, a nagybányaiak, a környező országok képviselői, vagy a horvátok -mint külföldi díszvendégek- csak néhány a sok-sok náció közül. Itt voltak a testvérvárosok képviselői is. A finn Rihimaki polgármestere nem először járt a fesztiválon. Már most a jövő évi terveket szövögeti. Itt voltak Kalocsáról, Békéscsabáról, bajáról és -a fesztivál kulturális díszvendégeként- Balatonfüredről is. A fürediek a színpadon néptánccal mutatkoztak be. Az első Gulyásfesztivált 1999-ben rendezték. A főszervező nem is gondolta akkor, hogy ekkora esemény lesz belőle. Szalay Ferenc polgármester szerint a gulyásfesztivál legnagyobb értéke -egyebek mellett- hogy összehozza a családokat, barátokat, munkaközösségeket. A Szolnoki Gulyásfesztivál átlépte az ország határait, és messze földről vonzza az érdeklődőket. Ahogy Szalay Ferenc fogalmazott: cél, hogy még nagyobbá váljon, és sikerüljön országos szintre emelni.