Gulyáskonferencia – Menza program

Sok a cukor, sok a só, kevés a gyümölcs és a hal. Egy országos felmérés szerint a közétkeztetésben nem feltétlenül a legegészségesebb . A Gulyásfesztiválhoz kapcsolódó, „Minta menza„ programot bemutató konferencián elhangzott: egyre több intézmény figyel oda az egészséges táplálkozásra, étkeztetésere.

„A mai helyzetben sajnos sok gyereknek az iskolai étkezés az egyetlen meleg-étkezési lehetősége, így nem mindegy mit kapnak.„ – Mindezt a megyei tisztifőorvos mondta. A jó az lenne, ha sok zöldséget, gyümölcsöt és többmagvas kenyeret ennének az emberek, valamint a jelenleginél jóval kevesebb cukrot és sót. A „Minta Menza„ program azt a célt szolgálja, hogy elterjessze az iskolákban és óvodákban -összességében a közétkeztetésben- a minél egészségesebb táplálkozást. Jász-Nagykun-Szolnok megye idén tavasszal csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, így az idei év első félévében több száz karcagi, tiszafüredi és szolnoki gyermek étkeztetésénél figyeltek oda tudatosan az egészséges táplálkozásra. Egy országos felmérés szerint a közétkeztetésben nem minden esetben mondható el, hogy a legegészségesebb -vagy legmegfelelőbben elkészített- ételek kerülnek a gyermekek asztalára. A „minta menza„ program célja az is, hogy bevonja a helyi termelőket a rendszerbe, hiszen az étel, illetve annak alapanyaga annál biztonságosabb, minél rövidebb az útja, minél kevesebb kézen megy át míg eljut a termelőtől a fogyasztóig. A program -egyebek mellett- receptúrákkal valamint a beszállítói kör és a konyhák kapcsolatának kialakításával segíti az egészséges táplálkozást. Mint elhangzott erre szükség is van, hiszen sok helyen az egyszerűbb felé mozdultak el az ételkészítők. Minél nagyobb mennyiségben, minél olcsóbban, és minél egyszerűbben beszerezni az alapanyagot, akár a minőség rovására is. A Minta Menza program célja, hogy megváltoztassa ezt a hozzáállást, és minél nagyobb számban bevonja az intézményeket, valamint a termelőket a rendszerbe.

Előző Foltán László vízitúra
Következő Tűzoltóság kapucsere

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás