Augusztus 15-re elkészül, sőt addigra már a próbakenyér is megsül benne. A terveknek megfelelően halad a Kárpát-medence kenyerének bölcsőjének, azaz az óriás kemence építése a Szolnoki Művésztelepen. Az elmúlt napokban megtörtént a begyújtás, ma pedig az egyik országos kereskedelmi tévécsatorna, a TV2 munkatársai örökítették meg a munkálatokat.
A kemence építésének egy újabb, jelentős munkafázisát magyarázza Deák András. Bár a mester nevéhez több mint 400 kemence megépítése, rakása fűződik, mégis látszik rajta egy kis izgalom, mielőtt tüzet rak ott, ahol majd a 150 kilogrammosra tervezett Kárpát-medence kenyere kisül. Néhány másodpercnyi várakozást követően kiderül: aggodalomra nincs ok. A leendő kenyér helyén rakott tűz nemcsak elégeti a zsaluzatot, amely a búbot támasztotta alá, amíg elkészült, hanem segített a szárításban is. Az építőmester fellobbantotta a lángokat a kemence szívében, azaz az alsó tűzhelyen is, meggyőződve arról, hogy az égéstermék, a füst a megfelelő helyeken távozik-e. Itt pedig már Szolnok polgármester nyilatkozik az egyik országos kereskedelmi tévécsatorna munkatársainak. A TV2 is kíváncsi volt a nem mindennapi látványra, a Guinness-rekordra is pályázó óriáskenyér bölcsőjének építésére. Szalay Ferenc természetesen nem csak a média kérésére kereste fel a Művésztelepet, folyamatosan figyelemmel kíséri a munkálatokat. „A mesterek azt mondják, a főmester különösen, hogy augusztus 15-re készen lesz, sőt augusztus 15-re egy próbasütést is lehet rendezni. Ez ugye akkor arról szól, hogy 20-ra meg tudjuk sütni a Kárpát-medence kenyerét. Rendszeresen itt vagyok, hiszen nem kis vita volt, hogy hol legyen a kemence, az elején azért nem voltunk a helyzet magaslatán ebben a kérdésben, de nagyon jó helyre került. Hiszen a kemence egy kicsit elszeparálódik magától a Művészteleptől és külön rendezvényeket lehet hozzá hozni, hiszen nem gondolom, hogy csak egyszer kell ebben a kemencében egy évben kenyeret sütni, hanem bármi mást is lehet, tehát azt hiszem, hogy ki kell majd találnunk, hogy évente kétszer-háromszor hogy és miképpen használhatjuk ezt az egyébként gyönyörű építményt is, ezt a hatalmas kemencét.„ – tette hozzá Szalay Ferenc polgármester. Mint arról már beszámoltunk, a Kárpát-medence kenyerének elkészítéséhez a határokon túlról is jönnek pékmesterek. Öt város – Beregszász, Révkomárom, Sepsiszentgyörgy, Tarnow és Zenta – is csatlakozott a programhoz, ahol szintén megtartják a közös „kenyérünnepet„. Azt az ünnepet és immár hagyományt, amelyet két évvel ezelőtt a Szolnok Televízió teremtett. 2011-ben ugyanis először sült meg alföldi lisztből, székelyföldi kemencében Diószegi László sepsiszentgyörgyi pékmester jóvoltából a Nemzet kenyere, mely 57 kilósra, a következő évben azonban már 120 kilósra sikeredett. Idén pedig már 150 kilós lesz cipó formájú rekordkenyér, a kárpát-medencei közös sors és a nemzeti összetartozás szimbóluma.