Kárpát-medence Kenyere

A Kárpát-medence kenyere című Szent István napi televíziós program kapcsán stábunk 2 olyan városban is forgatott a héten, melyek vállalták, hogy részt vesznek e közös hagyomány kialakításában.

Két évvel ezelőtt sütöttük meg először a Szolnok Televízió szervezésében a Nemzet kenyerét, mely először 57 kilósra, a következő évben azonban már 120 kilósra sikeredett. A hatalmas cipókat alföldi lisztből, székelyföldi kemencében készítette el Diószegi László sepsiszentgyörgyi pékmester a nemzeti összetartozásunk szimbólumaként.
Szolnok és a Kovászna megyei város együttműködését kibővítve az idén a Kárpát-medence kenyerét készítjük el Szolnokon a Művésztelepen hamarosan felépülő óriáskemencében. Erre öt határon túli település pékmestere vállalkozott, valamint városaik arra is, hogy csatlakoznak a közös rendezvényhez. Az erdélyi Sepsiszentgyörgy mellett Délvidékről Zenta, Kárpátaljáról Beregszász, Felvidékről Révkomárom, Magyarországról Lipót és még Bem tábornok szülővárosa, a lengyel Tarnow is hasonlóképp megtartja a Szent István-napi közös kenyérünnepet. Beregszászon Mihels Antal atya szervezi az ökumenikus szentmisét és a szentelést, áldást. A kenyereket a több mint egy évszázados múltra visszatekintő helyi Szerb pékség biztosítja majd, amelyhez hagyományaiknak megfelelően elhoztuk az alföldi lisztet is. Barta István tulajdonos szerint ezek még az eredeti 100 éves kemencék, melyekben először sülnek majd egy kilósnál nagyobb cipók, melyeket az ünneplő emberek számára felajánlottak. A szolnoki rekordkenyér dagasztására és meggyúrására a vállalkozóval együtt Kézi László pékmester érkezik majd Szolnokra. De nemcsak liszt és jó szakember, kiváló víz is kell a jó kenyértésztához. A Kárpát-medence kenyeréhez a legjobb forrásvíz való, melyet hegyi forrásból gyűjtöttünk vendéglátónk segítségével. Itt pedig már a beregszászi polgármester nézi plakátjainkat és tervezi saját ünnepségük kibővítését a Kárpát-medence kenyere rendezvénnyel. Kedden elhagytuk a Tiszán át Kárpátalját, szerdán már a Duna fölötti Erzsébet-hídon vezetett az utunk. Komáromot nem csak a folyó, de a trianoni szerződés is kettévágta 93 évvel ezelőtt. Révkomáromban is szívesen látják programunkat és egy családi pékség lesz az, ahonnan a jelentős szakmai elismerésekkel rendelkező Földesi István pékmester érkezik majd városunkba, ő hozza a pityókát, a krumplit is a nagy kenyérhez, melyet egy helybéli termelőtől vásárolt. Földesi István ajánlja fel azokat a szintén 10 kiló körüli cipókat, melyeket Fazekas László református püspök fog megáldani és Elek László esperes megszentelni a Szent István szobornál, és ez nagy öröm, hisz a szobor 2009-es felavatására a magyar köztársasági elnököt be sem engedték be Szlovákiába. A központi rendezvény helyszínén, Szolnokon pedig már majdnem kész Magyarország legnagyobb kenyérsütő kemencéje, ahol a 2 napos rendezvény keretén belül megsül majd Szent István napján a 150 kilós cipó formájú rekordkenyér, a kárpát-medencei közös sors és a nemzeti összetartozás szimbóluma.

Előző Party Túra 2013 – Szolnoki Szimfónikus Nyár
Következő Babaszínház újra

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás