Anyatejes táplálás

A Népegészségügyi Intézet és a Magyar Védőnők Egyesülete a hagyományokhoz hűen ünnepségre hívta az édesanyákat az Anyatej Világnapja alkalmából.

Az őskor emberének szokásairól nincsenek tárgyi bizonyítékaink, ám Babilónia királya, Hammurabi törvénykódexe már rögzítette a nők jogait, akik 2-3 évig szoptattak, nehézségek esetén pedig dajkát fogadhattak. Az ókori Rómában az anyától elvárták, hogy maga szoptassa csecsemőjét. Lenézték, sőt hűtlenséggel vádolták a nőt, aki nem szoptatott. A francia felvilágosodásra jellemző a szoptatás elutasítása. A gazdagok dajkákat fogadtak, vagy gyermeküket 2-3 évre vidékre adták. 1784-ben Angliában a felső néposztály hölgytagjai is maguk szoptatták gyermekeiket. A szoptatásból a modernség és az anyai szeretet példaképe lett. Az anyatejes táplálás manapság világszerte teret hódít. Pozitív hatása hosszútávon is kimutatható, és túlmutat a táplálkozás folyamatán. Ma nem ritka, hogy az édesanyák 9-12 hónaposan is szoptatják gyermeküket. Van, akinek ez nem sikerül, számos gond felmerülhet ezért egyebek mellett Dr. Nemes Katalin gyermekgyógyász és laktációs tanácsadó előadását is hallhatták az érdeklődők a problémákról és megoldásaikról. Az anyatejes táplálás egészségügyi szempontból is elengedhetetlen. Segíti a méhizom összehúzódásokat, csökkenti a napjainkban népbetegségnek számító mellrák és a petefészekrák esélyét, sőt a csontritkulásét is. Bár divat lett a szoptatás, sokan visszásnak tartják a nyilvános helyen történő anyatejes táplálást. Számos konfliktusról számolnak be ezzel kapcsolatban világszerte az édesanyák. Tagadhatatlan, hogy társadalmi megítéléstől függetlenül számos előnye van az anyatejes táplálásnak, amit az orvosok és védőnők nem győznek elégszer hangsúlyozni. A világnap alkalmából rendezett ünnepségen kulturális műsorral és tombolával is kedveskedtek a szervezők az édesanyáknak.

Előző Törökszentmiklósi Városháza
Következő Pszichiátriai konferencia

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás