Betakarítás aratás

A nyári betakarítási időszak miatt kibővített létszámmal ülésezett a Betakarítási bizottság. A múlt héten kezdődött aratás még 2 hétig tart, az őszi búza hozama várhatóan a becsült mértéket is felülmúlja.

Idei második ülését tartotta délelőtt a JNSZ Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság. A munkaértekezleten a rendőrség, a katasztrófavédelem, a szakszervek képviselői valamint a megyei kormánymegbízott is részt vett. Megyénkben 4600 társas vállalkozás és 20 ezer egyéni vállalkozó gazdálkodik.Az aratási munkák során 800 kombájn dolgozik a földeken és közlekedik az utakon. Ez széles körű összefogást és folyamatos egyeztetést igényel. A bizottság minden héten összeül és kezeli a felmerülő problémákat,hogy a következő két hétben zökkenőmentes legyen az aratás. Megyénkben 190-230 ezer hektáron vetettek gabonafélét. 127 ezer hektáron termesztenek őszi búzát, ez az ország őszi búza vetésének 12 %-a, ami azt jelenti: hazánkban Jász-Nagykun-Szolnok megyében termelik a legtöbb búzát.
Õszi árpát 15-20 ezer hektáron vetettek, ez hazánkban a 2. legnagyobb terület.
A hozam felülmúlja a várt mennyiséget.
“A betakarítása megkezdődött az elmúlt hét végén az őszi búzának, ilyenkor a termésbecsléshez viszonyítunk, hogy hogyan alakulnak a realizált hozamok. Õszi búzából 4,3 tonna / hektár átlagot reméltek ,vártak a megyei termelők. Ez optimálisabb, mint az elmúlt években. 2009 -ig vissza minden évben volt olyan elemi kár ami negatív irányba mozdította az őszi búza termésátlagát.”” – tette hozzá Kiss Róbert a JNSZM Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság földművelésügyi igazgatója. Eddig 3,1 és 3,7 tonna / hektár között mozgott a búza termésátlaga. Idén akad olyan terület ahol 4-5 tonnás termést is arattak hektáronként. A következő napok kedvező időjárása gyorsítja a betakarítás ütemét, így 2 hét alatt végeznek a munkákkal. Az őszi árpa nagy részét már betakarították, ez a gabona 4,4 tonna termést hozott hektáronként. ”

Előző Tabáni tarisznya
Következő Jászkun Krónika

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás