Kárpát-medence kenyere, Zenta

Várhatóan Zenta is csatlakozik a Szolnok TV által szervezett Szent István napi kenyérünnephez,- erről tárgyaltak tegnap a vajdasági településen szerkesztőségünk vezetői. A Kárpát-medence kenyere c. program több elemmel is bővül az idén.

Két évvel ezelőtt sült meg augusztus 20. -ra az első óriáscipó, amely akkor 57 kilogrammot nyomott és alföldi lisztből, székelyföldi kemencében készült. A Nemzet kenyere valamint párja Szolnokon és a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön egy időben került megszentelésre és ünnepélyes keretek között megszegésre. Az idén Kárpát-medence más településeivel is szeretnénk együttműködni, a határon túlról is érkeznek pékmesterek a 150 kilóra tervezett, Guiness-rekordra is pályázó nagy kenyér meggyúrásához, mely a Művésztelepen épülő óriáskemencében sül meg. A bekapcsolódó városokban szintén sor kerül ezen a napon a közös kenyér ünnepére. A majdnem színmagyar Zenta már régóta jó kapcsolatokat ápol városunkkal, ahol stábukat és kezdeményezésünket is szeretettel fogadták. “…ez az ötlet jó, én úgy gondolom, hogy Zenta város önkormányzatának lehetőségeihez mérten ehhez csatlakozni kell,és megint aláhúzom, hogy kollégáimmal is, jómagam is az ötlet mögött vagyok és hát meg kell indulni, a próbabalont el kell indítani és hát úgy gondolom el tudjuk indítani azt a tradíciót, melyet a Szolnoki kezdeményezők el is várnak ettől a programtól„ – tette hozzá Sándor József Zenta parlamenti képviselője. Zenta mindig fontos szerepet játszott a magyar történelemben,a török elleni döntő küzdelem is e városban zajlott a Karlóczai béke előtt 2 esztendővel. A trianoni békeszerződés ugyan elválasztotta hazánktól a területet,de szívükben és kultúrájukban a magyar nemzethez tartoznak ma is. Kárpát-medence kenyere is ezt jelképezi. A gazdaszövetség elnöke szerint a Kárpát-medence kenyerének meggyúrásához kiváló pékmester érkezik majd Szolnokra Zentáról és reményeink szerint náluk is bekapcsolódik az egyház az ünnepi közös kenyérszentelésbe. ”

Előző Atomkamion
Következő Kátyúzás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás