Litván szakácstanulók

Szolnokon időztek. Litván szakácstanulók ismerkedtek a magyar konyhaművészettel a megyeszékhely éttermeiben. A fiatalok- pénteki hazautazásuk előtt- ma a városházán számoltak be élményeikről. Többek közt arról, mi a kedvenc magyar ételük és mi az, ami a legkevésbé ízlett nekik.

Tanulni jöttek Szolnokra. Tapasztalatot szerezni Európa másik szegletéből. Hogyan főznek, mit fogyasztanak szívesen a magyarok? No és persze az országra is kíváncsiak voltak. A 10 fős csapatot elsősorban az lepte meg, mennyire gazdagon fűszerezik a magyar ételeket. Szinte mindenbe belekóstoltak. A favorit azonban bármily furcsa is- nem a legmagyarabb- magyar fogások közül került ki. Azaz rántott sajt. Ez az étel a legfinomabb az összes közül. A litván szakácstanoncok ennek biztosan magukkal viszik a receptjét. Máriusz is megerősíti- a rántott sajtnál jobb- magyar konyhában nem készülhet…..ám az igazsághoz hozzátartozik, van olyan is amit másodjára már nem szívesen fogyasztana el-…. ez pedig a nehéz babgulyás. „Napi feladatuk mindig az adott étel elkészítése volt, hát elsősorban ők nem az alacart -féle menüt csinálták, hanem ugye legtöbb vendéglátó helyen a menüztetés megy ilyenkor délben és annak az előkészítésében vettek tevékenyen részt.„ – tette hozzá Madarász Zoltán szervező. Állításuk szerint az itt töltött egy hónap alatt többet tanultak, mint fél év alatt odahaza az iskolában. Mindezt úgy, hogy közben időnként ők is átvehették az oktató szerepét. A tanulóknak 3 receptet kellett feljegyezniük- egy leves-, egy második fogás és egy sütemény leírását. Ezeket készítik majd el otthon, ahol- végre hazai szót hallanak. Mint bevallották- ittlétük alatt a magyar nyelvvel küszködtek a legtöbbet. Bár az is igaz, hogy az itteni kedvenc édességeik közül csak a fagylaltot tudják majd lefordítani, az ugyancsak favoritbak számító gundel palacsinta vélhetően eredeti nevén kerül majd a leendő litván szakácskönyvekbe.

Előző Honvédelmi napok
Következő Árvíz, segítség Szolnokról

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás