A liba- és kacsamáj nemzeti értéktárba sorolása mellett ma a karcagi birkapörkölt is bekerült a hungarikumok sorába. A döntést megelőzően a címet odaítélő bizottság meghallgatást tartott a karcagi városházán, melyen a vidékfejlesztési miniszter is részt vett.
Nem csupán Karcag- a megye-, a régió hírnevét is erősíti a mai döntés, amivel a birkapörkölt elkészítésének helyi hagyományát a legféltettebb nemzeti kincsek sorába emelték. A karcagi birkapörkölt korábban már bekerült a Nemzeti Jegyzékbe, csupán idő kérdése volt elismerése, mikor emelkedik a legmagasabb rangra. A hagyomány visszaállításával, őrzésével foglalkozó Karcagi Birkafőzők Egyesületének féltett kincse az a fotó, mely 1951- ben készült és az első hiteles képi dokumentuma az étel elkészítésének. A karcagi birkapörkölt diadala nyomán Fazekas Sándor hangsúlyozta- az arra érdemes termékeket mielőbb hungarikummá kell nyilvánítani, hogy a piaci bevezetés gyorsan megtörténjen. A Hungarikum Bizottság mai kihelyezett ülésén az alföldi kamillavirágzat és a mezőtúri fazekasság felvételéről is tárgyaltak. A települési-, tájegységi és megyei értéktárak feltöltésének új lendületet adhat a 2012- ben elfogadott nemzeti értékekről szóló törvény, melynek végrehajtási rendelete áprilisban lépett életbe.