Beindult az eperszezon

Itt az eperszezon. Április végén kezdett el érni az igazi szabad földi magyar eper a földeken. A piacokon és a zöldséges standokon azonban csak május eleje óta kapható. Egy kilogramm eper ára átlagosan 1500 forintba kerül, de ha jobban beindul a szezon, ennél azért lentebb megy az ára.

Huber István a termést mutatja eperföldjén Fegyvernek-Örményesen. Az őstermelő földjén viszonylag korán kezdett érni a finomság, hála az időjárásnak. „Április 20 körül kezdtük el leszedni, de akkor még olyan mennyiség nem volt, hogy a pulton áruljuk, igazából május elsejétől áruljuk a szabad földön termett földiepret.„ – tette hozzá Huber István őstermelő. Az őstermelő közvetlenül egy hektáros ültetvénye mellett árulja a gyümölcsöt. Standja országosan is egyedülálló, a Magyar Piac Szövetkezet által építettet első mobil zöldség-gyümölcs pavilon tavaly ősszel készült el. A pavilont azért létesítették, hogy magyar termékek választására ösztönözzék a vásárlókat. Íghy lerövidül a kereskedelmi lánc, a friss zamatos eper a termelőtől egyenesen a helyi fogyasztó kosarába kerül. Ezen az ültetvényen az epret már ősszel elpalántázták. Egy-egy nagyobb szedésnél tízen is dolgoznak. Az eper egyébként is érzékeny gyümölcs, nagyon kell rá figyelni, hisz gyorsan érik, és csak kevés ideig őrzi meg frissességét. Annyi szamóca terem a földeken, hogy a termelők örülnek, ha mindet értékesíteni tudják. A vásárlók egy része ragaszkodik a friss, hazai termékekhez. Ám a spanyol, olasz és marokkói importeper miatt a magyar termelőknek jelentősen visszaesett a forgalma. Ezeket ugyanis lényegesen olcsóbban adják. A hazai ízletes földieper kilója átlagosan 1500 forintba kerül, de a gazdák szerint ennél jóval lentebb megy majd az ára.

Előző Városkártya pályázat eredményhirdetés
Következő Okoskosár roadshow – fogyasztóvédelem

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás