Csakúgy, mint két éve mindig, idén augusztus 20-án is óriáskenyér kerül az ünneplő tömeg elé. A Szolnok Televízió kezdeményezésére megsül a Kárpát-medence kenyere, amit itt a megyeszékhelyen készítenek a pékmesterek. A kenyér bölcsője a kemence a Szolnoki Művésztelepen épül majd.
Kenyérsütési versenyből indult, később kétszer is megsült a rekord méretű Nemzet kenyere. Idén viszont még ennél is nagyobb dobásra készül a Szolnok Televízió: augusztus 20-ra elkészül a Kárpát-medence kenyere, ami 150 kilós lesz. „Mi magyarok büszkék vagyunk a több, mint 1100 éves történelmünkre, Szent Istvánra és úgy gondolom, hogy ezt a méltóságot , ezt az ünnepélyességet, ez a rendkívüli kenyér, 150 kilogramm , ezt a hatalmas kenyeret itt Szolnokon fogjuk sütni és az egész magyarság elé példát állítunk az összefogásból a magyarságból.” – tette hozzá Szabó István alpolgármester. Az előző években Sepsiszentgyörgyön a Diószegi Pékségben sült a Nemzet kenyere, idén viszont nemcsak a kenyér neve és mérete változik. Az erdélyi város helyett ezúttal Szolnokon a Művésztelepen gyűlnek össze a pékmesterek és készítik el a kenyeret. Itt épül majd a kemence, melynek összköltség 2 millió forint, ezt a Szolnok Televízió 200.000 Forinttal, Diószegi László pedig 2.000 euróval támogatja. A maradék összeget cégek, magánszemélyek felajánlásokból várja a Szolnok Város Jövőjéért Közalapítvány. „Nekünk ez székelyeknek nagy büszkeség, hogy végre annyi év után elnyerjük méltó részünket a hazában, tehát mi teljes szívvel lélekkel ott leszünk a sütésnél és mivel az első két év nagyon sikeres volt ezért döntöttünk úgy, hogy ráteszünk egy lapáttal és megpróbálunk bevenni más elszakadt társainkat is.„ – fűzte hozzá Diószegi László a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség tulajdonos-pékmestere. Az erdélyiek mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is jönnek majd Szolnokra pékek, akik közösen sütik majd a kenyeret. Mint azt Verebes György a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője elmondta: a kenyérsütés idejére képzőművészeti programokat szerveznek, a kemence építéséhez pedig kreativitásukkal járulnak hozzá. A Kárpát-medence kenyeréhez a víz mellett 110 kilogramm lisztet, 20 kilogramm pityókát és másfél-másfél kilogrammnyi élesztőt valamint sót használnak majd fel. ”