Víz világnapja

Nyílt napot tartott ma a szolnoki Áldás Kft. a víz világnapja alkalmából. A céget iskolás csoportok, sőt a Szolnokra látogató japán delegáció is meglátogatta. A gyerekek mindent megtudhattak a vízről, sőt még a szódavíz gyártásába is betekintést nyerhettek.

Szemléletes előadás keretében hívta fel a gyerekek figyelmét Varga Lajos a víz fontosságára. Bár az itt elhangzott információkat a kicsik már az iskolában is hallhatták, az ismétlés azonban sohasem árt, főként ma, az éltető víz világnapján. Az ásvány és szódavíz előállításával foglalkozó cég életében már hagyomány, hogy ezen a napon kinyitják kapuikat a szolnokiak előtt. „Ez nem új keletű, ez az emlékeim szerint a 10 vagy 11. ilyen nyílt nap az Áldás Kft. üzemében, a víz világnapjának megünneplése és hát gyakorlatilag gyerekek, felnőttek, sőt nyugdíjas klub is volt már nálunk, a mai napon például egy órával ezelőtt ment el a nálunk vendégeskedő japán delegáció, ők is jöttek a víz világnapját megünnepelni, különös élmény, de a legnagyobb élmény számomra az itt jelenlévő gyerekek.„ – tette hozzá Varga Lajos az Áldás Kft. ügyvezetője. A kicsik nagy érdeklődéssel figyelték az előadást és mindent meg is jegyeztek az elhangzottakból. Varga Lajos a szódavíz készítés rejtelmeibe is beavatta a gyerekeket. Sőt a szódavíz történetét is megismerhették a gyerekek. Kevesen tudják ugyanis, hogy a mi tudós papunk, Jedlik Ányos 1826-ban a távolról szállított balatonfüredi ásványvizet egy friss, mesterséges szénsavas vízzel, a szódavízzel helyettesítette. Ezzel alapozta meg a magyar szikvízipar történetét. A víz világnapjának megünneplését az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Előző Papp Gábor kiállítás
Következő Civil konferencia

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás