Minél több ízletes, magyar termék kerüljön az asztalra – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a megyeházán. A mintamenza program bemutató konferenciáján elhangzott: a felnövekvő nemzedék egészsége a jövő záloga. Szolnokon is elindul a program. A megyeszékhelyen kettő Tiszafüreden pedig egy cég csatlakozik a kezdeményezéshez, melynek során csak a városban közel 2 ezer diák étkezhet egészségesebben.
A gyerekek többsége jóízűen ebédelt, de sokan visszavitték az ételt, nem ízlett nekik. A programmal ezen is változtatnak. „Egy gyerek ugye azt eszi meg, amit finomnak talál, de a program számos oldallal bír, hiszen törekvésünk az, hogy helyi magyar érték, helyi magyar termék kerüljön a gyerekek asztalára. Mindenképpen fontos az, hogy az igazi növények, zöldségek hústermékek gazdagítsák ilyen szempontból mindez fogalakoztatás növelő, hiszen számítanak a menzák a helyi beszállítókra egyrészt, másrészt pedig a gyerekek ezeken keresztül a családokra is hatnak, hiszen az a garantált tápanyag összetétel jelenik meg étel formájában.„ – tette hozzá Dr. Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kormánymegbízott. Az egészséges, tápláló közétkeztetés minden iskolában elérhető kell, hogy legyen. A felnövekvő nemzedék egészsége ugyanis a jövő záloga – vélik a szakemberek. Hazánk összes megyéjében elindul a program. Kialakítanak egy 40-es tiltólistát, amely alapján a magas szénhidrát tartalmú, úgynevezett üres ételeket eltüntetik az étlapról. Minden szakmai segítséget megadnak a programhoz csatlakozó cégeknek, korcsoportonként kiszámolva a fehérje, szénhidrát, vitamin és tápanyagértéket. „Egy hatósági ellenőrzési rendszerből, az ÁNTSZ ellenőrzi az iskolai menza minőségét – ebből indult ki és ez egy olyan széleskörű együttműködéssé vált, amiben sokan dolgoznak együtt és ez az együttműködés már nem csak a közétkeztetőt, iskolákat a gyermekek egészségéért dolgozókat jelenti, hanem egy széleskörű társadalmi összefogást, ami lehetővé teszi, hogy Magyarországon egészségesebb gyerekek nőjenek föl, egészségesen hosszabb ideig éljenek. „ – fűzte hozzá Dr. Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai főosztályvezetője. Békés megyében már 3 éve működik a program, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében pedig most indul, kezdetben három konyha csatlakozott hozzá – egy tiszafüredi és két szolnoki, melyek több óvodát és iskolát is ellátnak.