Nyolc malac lelte már halálát a Szolnoki Művésztelepen. A már hagyományos disznótorra idén Somogy megyei mestereket hívtak, hogy gondoskodjanak a speciális fűszerezésről. Ezúttal őrölt borssal, köménymaggal, szerecsendióval és cukorral ízesítették a kolbászt.
Idén somogyi fűszerezéssel bolondították meg a törökszentmiklósi malachúst. A reggel levágott disznó 130 kilót nyomott. A somogyiak szokásaik szerint jobban fokhagymázzák a kolbászt. Azért akadt ízesítési titok, amit még nekünk sem árultak el. A Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje tavaly óta vesz részt a programban, hiszen gasztronómiai díjaik garanciát jelentenek a fantasztikus ízekre. A művészek, akik korábban maguk dolgozták fel a malacot, bölcsen átadták a feldolgozás folyamatát a szalonna és kolbász bajnokoknak. “A művésztelepnek van egy szlogenje, hogy hagyomány és megújulás. A disznóvágás az, aki olyan helyen nő fel az tudja, hogy ez mindig egy rituálé és általában ez időtájt történik. Ez egyben egy közösségi esemény is. Ilyenkor a család jön össze és a baráti kör és hál istennek ez nem is olyan szűk.”” – tette hozzá Verebes György a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. A rendhagyó disznóvágás tisztelgés is az ősök előtt. “”Az ötletet mi úgy adoptáltuk, hogy Koszta József, amikor itt volt tag, ugyan európai hírű festőművésszé vált már a maga korában, de életmódjában és habitusában nem változott. Õ egy szentes környéki parasztember volt és amikor itt élt összeácsolta a disznóólját a kerítés tövében. A kollégák annak nem örültek, amikor reggel visított a malac, meg amikor a szél arra fújta a szagokat, de amikor a disznótor volt, akkor odaálltak Józsi bácsi mellé egy kis kolbászért.”” – fűzte hozzá Pogány Gábor Benő a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke. Ezt a hagyományt élesztették újra. Érkeztek vendégek Budapestről, akik gyermekeiket is elhozták, hogy igazi disznóvágást láthassanak. A Művésztelep következő sok látogatóra számító programja az ARTJÁRÓ összművészeti fesztivál lesz. ”