Jobb minőségű kenyeret ehetünk jövőre. A Magyar élelmiszerkönyv módosításával ugyanis javulhat a pékáruk minősége. Januártól lesz rozsos és rozskenyér is: ez utóbbit azonban csak akkor nevezhetik így ha minimum 60% -ban tartalmaz rozst.
Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is. Ezért jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.
Új szabályok vonatkoznak a kenyerek összetételére és fajtáira, bővült a védett termékek listája. Egyértelműsítették a fogalmakat, például, hogy mit lehet búza- és rozskenyérnek, vagy rozsos, illetve teljes kiőrlésű kenyérnek nevezni, valamint változott az ezekben a termékekben a kötelezően használt liszt minimum mennyisége.
Werli József a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elmondta: -„Lényeges változás a rozskenyereknél van, az eddigi 40% minimum rozsliszt tartalom föl lett emelve 60%-ra. Ez felfelé eltérhet, de lefelé nem térhet el. „
A teljes kiőrlésű kenyér 60%-ban teljes kiőrlésű lisztet kell, hogy tartalmazzon. Ez a 60%-os arány vonatkozik a tönkölybúza kenyérre is. Az összetevők közé pedig bekerültek a magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmú álgabonák.
A módosítás támogatja a jó minőségű pékáruk elterjedését és a gyenge minőségű termékek visszaszorítását.
-„A 40% nál még több rozslisztet kell berakni a kenyérbe. Ez annyit fog jelenteni, hogy kicsit tömöttebb lesz, nedvesebb lesz a belseje, szaftosabb, nagyobb a rozs tartalma, ásványi anyagai magasabbak. Szóval élvezhetőbb lesz a kenyér, táplálóbb lesz a kenyér„-tudtuk meg a több szolnoki üzlettel is rendelkező Lipóti Pékség technológusától.
A minisztérium szerint a jó minőségű élelmiszereket egyre többen keresik, aminek a hátterében a fogyasztói tudatosság erősödése áll.
-„Emelkedik ezeknek a kenyereknek a mennyisége a fehéré meg csökken. A magyar ember is elkezd nyitni az egészségesebb különlegesebb kenyerek irányába„-tette hozzá a technológus.
Jelenleg Magyarországon az ezer magyar pékség mellett 500-700 albán pékség működik. A szigorítások miatt a szolnoki üzletekben januártól már biztosan olyan kenyeret eszünk, amit a rajta lévő cimkén feltüntettek.