Jobb kenyeret ehetünk- változnak az élelmiszerkönyv előírásai

Jobb minőségű kenyeret ehetünk jövőre. A Magyar élelmiszerkönyv módosításával ugyanis javulhat a pékáruk minősége. Januártól lesz rozsos és rozskenyér is: ez utóbbit azonban csak akkor nevezhetik így ha minimum 60% -ban tartalmaz rozst.

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is. Ezért jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.
Új szabályok vonatkoznak a kenyerek összetételére és fajtáira, bővült a védett termékek listája. Egyértelműsítették a fogalmakat, például, hogy mit lehet búza- és rozskenyérnek, vagy rozsos, illetve teljes kiőrlésű kenyérnek nevezni, valamint változott az ezekben a termékekben a kötelezően használt liszt minimum mennyisége.


Werli József a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elmondta: -„Lényeges változás a rozskenyereknél van, az eddigi 40% minimum rozsliszt tartalom föl lett emelve 60%-ra. Ez felfelé eltérhet, de lefelé nem térhet el. „



A teljes kiőrlésű kenyér 60%-ban teljes kiőrlésű lisztet kell, hogy tartalmazzon. Ez a 60%-os arány vonatkozik a tönkölybúza kenyérre is. Az összetevők közé pedig bekerültek a magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmú álgabonák.
A módosítás támogatja a jó minőségű pékáruk elterjedését és a gyenge minőségű termékek visszaszorítását.




-„A 40% nál még több rozslisztet kell berakni a kenyérbe. Ez annyit fog jelenteni, hogy kicsit tömöttebb lesz, nedvesebb lesz a belseje, szaftosabb, nagyobb a rozs tartalma, ásványi anyagai magasabbak. Szóval élvezhetőbb lesz a kenyér, táplálóbb lesz a kenyér„-tudtuk meg a több szolnoki üzlettel is rendelkező Lipóti Pékség technológusától.



A minisztérium szerint a jó minőségű élelmiszereket egyre többen keresik, aminek a hátterében a fogyasztói tudatosság erősödése áll.



-„Emelkedik ezeknek a kenyereknek a mennyisége a fehéré meg csökken. A magyar ember is elkezd nyitni az egészségesebb különlegesebb kenyerek irányába„-tette hozzá a technológus.



Jelenleg Magyarországon az ezer magyar pékség mellett 500-700 albán pékség működik. A szigorítások miatt a szolnoki üzletekben januártól már biztosan olyan kenyeret eszünk, amit a rajta lévő cimkén feltüntettek.

Előző Kötelező felelősségbiztosítás határidő
Következő Olcsóbb lesz a tojás és a baromfi

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás