Badár Brand a múzeumban

Badár Balázs mezőtúri fazekas mester hagyatékából nyílt kiállítás a Damjanich Múzeumban. A rendhagyó bemutató különlegességét az adja, hogy megálmodói, kivitelezői ezzel adtak számot tanfolyamon szerzett tudásukról. A kiállításszervezőknek meghirdetett kurzus záróeseményét a közönség zsűrizte.

Több ponton is szakít a hagyományokkal a Damjanich János Múzeum legfrissebb időszaki kiállítása. Elsősorban a hely- ami szűkösnek tűnhet. Pedig épp ez volt a kihívás lényege: egy apró szegletben kellett pár tablóval és tárggyal átfogó képet adni a mezőtúri fazekasság jeles képviselőjének életútjáról.



“A témaválasztást aktuálisnak tartottuk mert Badár Balázs a saját korában egy brand- et épített melyre ma is úgy gondoljuk, hogy szükség lehet a vállalkozók körében.””- monddja Tóth Zsanett a Damjanich János Múzeum néprajzkutatója, a kiállítás egyik rendezője.



A Szabadtéri Néprajzi Múzeum oktatási és módszertani központjának kurzusán a modern- nem egyszer játékosan meghökkentő megoldásokat is előtérbe helyezték. KIállítokk például két un. “”skubidobozt””. A szűkös hely miatt különösen oda kellett figyelni a tablók információtartalmára.



“”Érdekes elem volt a sziluettek elhelyezése. Hiszen a sziluettek térben előre jönnek és rávezetik tulajdon képpen kommunikatívan a tárlat látogatót arra, hogy elolvassa azt ami a tablón látható.”” – tudtuk meg Csiszár Róbert múzeumpedagógustól.



Az 1855- ben született Badár Balázs az alföldi mezővárosok úri közönségét szolgálta ki. Alkotásait a Milleneumi kiállításon a világ is megismerhette. Munkáinak nagy részét ma Stockholmban őrzik. A Szolnokon bemutatott darabokat a mezőtúri Draskovits gyűjteményből kölcsönözték ki.

Előző Elindult a 127. országos téli madáretetési szezon<br>
Következő Kendo bemutató a Campuszon

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás