Jégtörő búvárok

Készenlétben vannak a búvárok Szolnokon a felszíni vízmű esetleges eljegesedése miatt. A város a Tiszából nyeri a vizet, ám az alacsony vízállás és hőmérséklet miatt fennáll a fagyás veszélye. A búvárok ma reggel is leellenőrizték, hogy a szívókamra rácsozatát ellepte- e a jég. A megyeszékhely napi fogyasztása 18 ezer köbméter.

Reggel nyolc óra előtt érkeznek a szolnoki Búvár Kft. emberei a felszíni vízmű un. mederpilléres vízkivételi művéhez. Ez az a hely ahol szivattyúk segítségével kiemelik a tisztításra szánt vizet a Tiszából. A betonkürtő aljában egy- egy szívókamrába érkezik a víz egy fémrácson keresztül. A rácsot azonban könnyen eltömítheti a fémre tapadó jég.

Hőmérséklet függő- különösen akkor nagy a veszélye amikor még csak jégtáblák meg jégkristályok úsznak a folyón a Tiszán és ezek meg tudnak ülepedni, rárakódni a gerebrácsra. Amikor a Tisza beáll mint jelen esetben, ilyenkor már sokkal kevesebb jégkristály rakódik a rácsra.” – Mondja Vámosi Antal a feladattal megbízott szolnoki Búvár Kft. ügyvezetője.

A hideg vízben speciális ruha védi a búvár testét aki így tartósan lent maradhat. Ezúttal azonban gyorsan végzett. Bár a Tisza vizében épp csak az orráig lát, azt gyorsan meg tudta állapítani, hogy az éjszaka folyamán nem dugult el súlyosan a másfélszer másfél méteres ráccsal fedett nyílás. A megyeszékhely napi fogyasztása 18 ezer köbméter. Hogy ez a mennyiség biztosított legyen, a búvárok naponta legalább kétszer jégtelenítik a rácsokat. Eddig a szilveszter éjszaka volt a legmozgalmasabb: amíg a városban a petárdák durrogtak, addig a búvároknak kora estétől- hajnalig háromszor is alá kellett szállniuk a szívókamrába. ”

Előző Brandatti
Következő Kormányhivatal évértékelő

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás