Idén is megsült a Kárpát medence kenyere. A tavalyi évtől eltérően már nem 150, hanem 200 kg-os kenyér sült a Művésztelepen tavaly felépített kemencében. A Szolnokon megszegésre került cipó mellett idén sült még egy, amelyet Kolozsváron fognak felszentelni és megszegni.
Hat határon túli pék dagasztotta bele szívét-lelkét -kézzel- tegnap éjszaka a Kárpát medence kenyerébe. A nem mindennapi méretű 200 kg-os kenyér hozzávalóinak mennyisége is tekintélyt parancsoló.
A kenyér összetevői is a határokon átívelő összefogást szimbolizálják azzal, hogy minden alkotóelem egy-egy elcsatolt területről, illetve az anyaországból érkezett a Művésztelepre. A víz Beregszászról, a pityóka Révkomáromból, a só Parajdról, a kovász Zentáról a liszt pedig Jászberényből származik.
Segítséget is kaptak a pékmesterek, hiszen többek között Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is részt vett a kenyér kiemelésében.
A kenyér a kemencében 6 óra alatt sült meg közel 400 celsius fokon, ennek következtében vastag szénréteg borította, amit le kellett kaparni róla a felszentelés és megszegés előtt. A speciális reszelők mellett a kenyér megtisztításához kaparópengéket is használtak a pékek.
A 200 kg-os pityókás kenyér igazi kuriózumnak számít, így a szakmabeliek is elismeréssel nyilatkoztak róla.
A négy éve indult Kárpát medence kenyere programban idén második alkalommal sült kenyér Szolnokon. Többen évek óta visszatérő látogatói a rendezvénynek.
Idén a Szolnokon megszegett kenyér mellett még egy sült, amelyet délután indítottak útnak Kolozsvárra.