Elindult Kolozsvárra a magyarok kenyere

Útnak indult Kolozsvárra a Kárpát medence kenyerének testvércipója. Idén az előző évektől eltérően két kenyér sült a Művésztelepen. Az egyiket a nemzet összetartozás szimbólumaként Kolozsváron fogják megszentelni és felvágni. A másik 200 kilogrammos cipót pedig itt Szolnokon a Szent István napi ünnepségen a Kossuth téren.

A Tisza táncegyüttes produkciójával kezdődött az augusztus 20-ai ünnepségsorozat a Művésztelepen. Szent István napján az államalapító mellett az új kenyeret is ünnepeljük. A kenyér a magyar nemzet életében központi szerepet tölt be, hiszen Magyarországot és a nemzet egységét szimbolizálja.
A Kárpátmedence kenyerét hat határon túli pék sütötte meg, akik a szolnoki rendezvényen a külhoni magyarokat is képviselték.
A nemzeti összetartozást jelképező kenyér révkomáromi burgonyából, parajdi sóból, beregszászi forrásvízből, zentai kovászból és alföldi lisztből készült.
A tavalyi évtől eltérően idén már nem egy darab 150 kilogrammos kenyér sült a kemencében, hanem kettő 200 kg-os. Az egyik kenyeret este 7-kor a Kossuth téren szentelték meg és vágták fel, a másikat pedig délután útnak indították Kolozsvárra az ottani Szent István ünnepre.
A határokon átívelő összetartozás eszméje és az együttgondolkodás tudata a művésztelep vendégeinek körében is népszerű volt.
A testvéri kötelékek erősítése mellett a frissen kisült kenyér illata régi emlékeket is felidézett.
Nincsen Kárpát medence kenyere rendezvénysorozat Kispék-verseny nélkül. A SzolnokTV csapata idén is lehetőséget biztosított az ifjabb generáció tagjainak, hogy megsüthessék saját kis cipóikat. Az ifjú pékmesterek nagy figyelemmel készítették a versenyre szánt remekeket.
A Kispék-verseny mellett többek között népzenei koncertek és táncok, valamint képzőművészeti kiállítás is várta az érdeklődőket.

Előző Öcsödi falunap
Következő Kisült a Kárpát medence kenyere

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás