Csigatészta-sodró verseny Kengyelen

Egykor nélkülözhetetlen volt a lakodalmas és a Karácsonyi asztalról a kézzel készült csigatészta. Mára ez az ősi magyar étel háttérbe szorult, helyét a gépekkel készített cérnametélt vette át. A csigatészta készítésének ősi hagyományát elevenítették fel ma egy sodróversenyen Kengyelen. A rendezvény célja, hogy minél többen megismerjék, és újra visszahozza az asztalokra ezt a levesbetétet.

A jól formázható tésztához búza és rétes liszt keveréke kell, amelyhez tojást, kevés sót és vizet adnak. Az így készült tésztacsíkokat pálcával egy recés falapon formázzák csigává.

„Jó legyen az állaga, nem lehet száraz, ha nagyon lágy az sem jó, mert akkor összeragad teljesen. Akkor ezt összegyúrom, egy óra-másfél óráig pihentetem és akkor utána szétnyújtom csíkokra vágom és akkor sodrom csinálom. Az a lényeg, hogy a végén megnyomjuk egy kicsit, hogy nem jöjjön szét.„ – mondja Gál Albertné.

A csigatészta hagyományos lakodalmi étel, amelyet egy nagyobb lagzihoz egykor akár egy hétig is készítettek az asszonyok. A kengyeli csigatészta-sodró versenyen két kategóriában, mennyiségi és minőségi szempontok alapján értékelte a zsűri az elkészült csigatésztát.

Csányi Sándor a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke szerint: „Akkor jó a csigatészta, ha kicsi, minél kisebb, minél formásabb és alapvetően nincs benne só, mert majd megadja a húsleves az ízét.„

Az idén 6. alkalommal megrendezett versenyre 10 csapat nevezett. A többi között Rákóczifalváról és Tiszaföldvárról is érkeztek résztvevők. A szervezők a versennyel szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbben megismerjék ezt a jellegzetes alföldi ételt és egyre több vasárnapi tyúkhúslevesbe kerüljön ismét.

„Ezen a településen maga a csigakészítés egyidős magával a településsel, ezért rendkívül fontosnak tartjuk magának ennek a hagyománynak az ápolását, megőrzését, és mint bizonyára látják a kedves nézők ebben már nem csak az idősebbek, hanem a fiatalok is segítségünkre vannak.„ – hangsúlyozta Nagy Szilárd kengyeli polgármester.

A verseny végén az elkészült mintegy 100 kilogramm csigatésztát egy hagyományos recept alapján készült lakodalmas tyúkhúsleveshez tálalták fel.

Előző Átadták a Fegyvernek-Szapárfalu közötti útszakaszt
Következő Adventi gyertyagyújtás Szolnokon és Tószegen

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás