Auguste Escoffier (Auguszt Eszkofié) szakács és séf születésének 170. évfordulójára rendeztek francia vacsoraestet pénteken a Garden Hotelben. Az Escoffier Lovagrend magyarországi tagjai új lovagot is maguk közé fogadtak Kolozsvári András személyében. Kameránkkal megörökítettük a konyhai előkészületeket.
Kint régimódian nyitott pezsgővel fogadták a vendégeket, míg bent a szakácsok készültek a vacsorára. Nagy volt a sürgés-forgás a konyhában, az utolsó simításokat végezték. Bíró Lajos koordinálta az előkészületeket. A szakmában az egyik legkreatívabb magyar séfnek tartják. Azt mondta: a francia ételek csakúgy, mint világszerte itthon is rendkívül népszerűek.
“Az Escoffiere az a jellemző, hogy abszolút nem fine dining ételeket csinált, hanem egyszerű, nagyon jó ételeket. Csinálta ezt modernül, nem modernül, de a hagyományos francia konyhán alapult minden. Nem kell semmilyen rendkívüli nagy különlegességre számítani.”” – mondta Bíró Lajos.
Szakavatatlan szemeknek viszont minden különleges volt a konyhában. Itt a hideg előétel készül, zöldségtálban posírozott lazac és rák java kagylókrémmel töltött fürjtojással. A leves is készen, kakas consommé konyakos leveszselével és szarvasgombás libamájpürével töltött égetett fánkkal. Meleg előételnek kecske fricasséet készítettek édesköményes karfiolpürével friss erdei gombákkal a főétel pedig szarvasbélszín kolbászzsírban konfitált burgonyával a végén pedig étcsokis desszert.
“”Szín és ízorgiát próbáltunk itt most összehozni a mai napon, közös ötletekkel, a kollégákkal megbeszélve állítottuk össze a menüt, mindenkinek benne van az ötlete a munkája és tulajdonképpen jó irányba haladunk és megvagyunk.”” – tette hozzá Zoboki Zoltán.
Az Escoffier lovagrendnek 40 ezer tagja van, ez az egyik legjelentősebb gasztronómiai lovagrend. A francia rend vezetője alapította meg a magyar és a német lovagrendet, sőt mint kiderült a kedvenc konyhája a francia mellett a magyar.
“”A magyar lovagrend az egyik legaktívabb és legjobb lovagrend, hiszen a megalakulása óta rengeteg olyan eseményt szervezett, amely kivívta elismerésünket. Ráadásul a megyebéli szakácsok is fantasztikusak, hiszen nemzetközi versenyeken figyelemre méltóan szerepelnek.”” – Christian Burtin az Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend Lyon elnöke.
A vacsora nem a mennyiségről szólt, hanem a minőségről, a cél az volt, hogy jó alapanyagokból a legjobb ételt készítsék el.
”