Elkezdődött a gombaszezon. Az ízletes, fehérjében gazdag, többféleképpen is elkészíthető élelmiszert megéri gyűjteni, mert ma 2000 Ft kilója. A főzés előtt azonban mindenképpen érdemes bevizsgáltatni szakértővel a piacon.
Nagy a forgalom mostanság a piac gombavizsgálójában. Az esős, csapadékos időjárás kedvez a gomba növekedésének, így egyre több helyen látni már a kora reggeli órákban a mezőn hajlongó embereket. Õk rendszeresen gombát szednek.
-„ Szeptembertől egészen a havazásig lehet szedni a gombát nyugodtan. Főleg a lila tönkű pereszkét. Az nagyon szereti az ilyen időjárást- tudtuk meg Berta Mónika gombaszakellenőrtől.
A szolnoki piac gombavizsgálójában hétfőn, szerdán csütörtökön és pénteken 9-10 óra között várják a gombaszedőket. A környéken többféle, ízletes gomba is terem.
-„ A lila tönkű pereszkét, a mezei szegfűgombát, nagy őzláb gombát, most pedig a déli tőkegombát vagy a sárga rókagombát szedték„-tette hozzá a gombaszakellenőr.
A legnagyobb körültekintés mellett is kerül a kosarakba gyilkos galóca és légyölő galóca is . Fontos, hogy minden típust külön szedjenek, mert ha találnak rosszat, az egészet ki kell dobni.
Ingyenes gombavizsgálatra érkezett Serfőző Imre is.
-„Minden reggel járunk a szandai rétre és láttuk, hogy sokan hajlonganak és ma nem voltak annyian és mi is fölbátorodtunk, Első dolgom az volt, hogy először különszedtük, amik egyformák, ha jók azért, ha nem akkor azért és a gombavizsgálóhoz el szándékoztam hozni„-mondta el.
A vizsgálat során kiderült, hogy az általa szedett cafrangos galóca ugyan nem mérgező, de nem is ehető. A szezon beindulásával érdemes ki-ki látogatni a környékbeli rétekre, a fehérjében, vitaminokban gazdag gomba kilójáért ugyanis 2000 forintot kérnek a piacon és az üzletekben.