Egész napos programokkal, bemutatókkal, helyi termékek vásárával várta a látogatókat az első szolnoki Dunszt! Fesztivál vasárnap. Az őszi betakarítás köré épült eseményen volt szörpkészítés, lekvár főzés, egyedi lekvárok kiállítása, must mustra, a legkisebb kedvéért pedig körhinta és bábszínház is.
Tegnap ünnepelte egyéves születésnapját a helyi termékek vására az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az intézmény méltó módon ünnepelt: első alkalommal szervezték meg a Dunszt fesztivált- vagyis a teli kamra titkát. A hagyományos és szokatlan, modern befőzési technikák és praktikák egyaránt terítékre kerültek a fesztiválon Az ínyencek kedvükre válogathattak például az egyedi Nagykörűi lekvárokból.
“Birs kökény, ezzel nyertem első díjat, birs gumicukor a másodikat, a harmadik díjat a gyömbéres, rebarbarával nyertem.„ – mondta ez a nagykörűi termelő.
Nemcsak az édes, hanem a sós ízek kedvelői is találtak különlegességeket. Ennél az asztalnál az abádszalóki chili paprika erősségét tesztelhették az érdeklődők.
“Abádszalókról jöttünk és chili paprikával foglalkozunk, chiliszószokkal, paprikakrémmekkel, esszenciával savanyúságokkal jöttem. “
A nagykörűiek asztalánál a lecsókészítés fortélyait tudhatták meg a kíváncsiskodók. Készítője szerint minden a jó minőségű alapanyagokon múlik:
“Körülbelül 40 kg paprika van benne, 20 kg paradicsom, 3 pár kolbász, fűszerek, fokhagyma, hagyma, só, őrölt fűszerpaprika.„
A szervezők természetesen a legkisebbekre is gondoltak, őket körhinta és bábszínház várta. Az első szolnoki dunsztfesztivál nagy sikert aratott, már nyitáskor megtelt a Hild tér. A látogatók szerint szükség van az ilyen fesztiválokra. A következő dunszt fesztiválra még várni kell, ám a házi készítésű termékeket november első vasárnapján ismét megvásárolhatják a szolnokiak, akkor lesz ugyanis a következő helyi termékek vására az Agórában.