Negyedik alkalommal is Tiszai Hal napja Szolnokon. A gyaloghíd városi oldalánál, illetve a Tiszai hajósok terén családi programok, utcazene és sokféle hal étel várja szombaton az érdeklődőket. 20 csapat nevezett halfőzésre, ők ma kapták meg a pontyokat, melyekből készíthetik a finomságokat.
Már mindenki készül a szombati Tiszai Hal Napja rendezvényre. A 20 főzőcsapat ma kapta meg azokat a halakat, melyek kiegészíthetik saját fogásaikat, és melyekből a legkülönfélébb halételek készülhetnek. A gyaloghíd városi hídfőjénél a főzőcsapatok területét is kijelölték.
“Ezek a halak még 9-kor úsztak, a tavunkból, ezek 2 kg-os pontyok, nem csak itt vannak, 160 mázsát telepítettünk a múlt héten a folyóba, 21 zacskót hoztunk, egyben 6 kg hal van.”” -mondta Donkó Péter.
Holnap itt bográcsban és rostlapon tiszai és tengeri halak sülnek és főnek majd. A tiszai pecás cimborák évek óta főznek a Tiszai Hal napján. Négy horgászbarát, akik büszkék arra, hogy -a megkapott pontyok mellett- csak saját maguk által, csakis a Tiszában fogott márnából, harcsából, süllőből és keszegből készítik a különleges finomságokat.
“”Lesz halászlé, füstölt halunk, házi füstölő, ez szokott tetszeni, és sparhelten harcsa paprikás csuszával lesz kínálva.”” -mondta Nagy Zsolt.
A Szolnoki Borkör tagjai halászlét készítenek, de sütnek keszeget és harcsát is.
“”És hát kiváló borokkal készülünk, sillert, piros bort hozunk, és a pincészetekből sillerek, és a Tisza mellőli borvidékekről lesz Tokaj, Csongrád és a nagykörűi pálinkával fogjuk az ebédet lezárni.”” -mondta Kolozsvári András.
A halételek kóstolóján túl a Tiszai hajósok terén családias rendezvények várják az érdeklődőket.
“”Én azt gondolom, hogy tavaly szakadó esőben sokan itt voltak, mivel 4-ik éve vagyunk bebizonyosodott, hogy szeretik a halat, egészséges, Szolnokon is ezt fogjuk propagálni.”” -mondta Ribár Zsuzsa.
Lesz utcazene, a gyerekeknek “”halszálkaland”” pálya, lesznek termékbemutatók, bor és pálinkakóstoló. A rendezvényt horgászati bemutató, haltelepítés, látványkonyhai bemutatók színesítik majd.
”