Krumpli ABC. Szeptember eleje óta a boltokban és piacokon árult burgonyának már nem csak a nevét és fajtáját, hanem főzési tipusát is fel kell tüntetni. Ez alapján A, B és C típust különböztet meg a jogszabály.
“A””, azaz saláta, nem szétfövő krumpli. “”B””, a főzni való, kissé szétfövő, míg a “”C”” a sütni való, teljesen szétfövő burgonya. A háziasszonyok ha vásároltak tudták milyen krumplira van szükségük – ez alapján választottak. Májusban lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, mely a minőség alapján is különbséget tesz burgonya és burgonya közt. Az árusítóknak ezt is fel kell tüntetniük. A szolnoki piacon találkoztunk olyan termékkel is, melyen olvasható volt az “”A””, “”B”” vagy “”C”” besorolás, ám akadt olyan is, melyen ez még nem volt rajta. Eltérőek a vélemények a tekintetben is, hogy van-e szükség erre a jelölésre.
“”Burgonyánál nem igazán nézik, inkább a fajtáját, az árát, az osztályozását nem igazán szokták nézni.”” -mondja Polónyi Róbert.
Kötelező feltüntetni az “”étkezési burgonya”” vagy az “”újburgonya”” megnevezést is. Csomagolt termék esetén a csomagoló és forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét is jelezni kell. Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Tapasztalatok szerint a Desiree fajta a legkelendőbb, de a Cleopátra is keresett.
A vásárlók legtöbbje még nem is tudja, hogy ott van a terméken a minségi jelölés, így ha információra van szükségük inkább érdeklődnek. Egy biztos: az “”A””, “”B”” vagy “”C”” jelnek ott kell lennie, mert a hatóság szakemberei már ezt is ellenőrzik. ”