Tegnap este a hagyományos motoros felvonulással megkezdődött, ma pedig a jótékonysági főzéssel folytatódott a 18. Gulyásfesztivál. A bevételt a “Minden Gyermek Fontos”” Családbarát Egyesület kapja. ”
Több száz motor bőgött fel egyszerre tegnap délután a Tiszaligetben, az országos hírű rendezvényt immár évek óta az ő felvonulásuk nyitja. Ma pedig már tüzet raktak a bográcsok alatt és gulyás illet terítette be a Tiszaligetet.
„Székelyföldi, krumpligulyás, Parajdról jöttünk és azt szeretnénk megfőzni itten is, amit odahaza szoktunk.” – mondta kérdésünkre Elekes Margit.
A gulyást székely emberek készítik, a hozzávalók titkosak, azt nem árulták el. Azért nem, mert véleményük szerint ez hozza majd meg számukra a gulyáskirály címet. A túrkeveiek már hosszú évek óta járnak a Gulyásfesztiválra, többszörös aranyérmesek, most sertésgulyás főznek.
“”Mi túrkeveiek a gulyást úgy szoktuk főzni, hogy sertésalapon megfőzzük majd úgy főzzük össze a zöldséggel.”” – mondta Kovács Sándor
Ebben a bográcsban emődi pincegulyás készül pincegazda módjára. A színe a többivel ellentétben nem vörös, ettől különleges. Marha hús van benne.
“”Ez egy picike kis bikabokával is meg van spékelve. És ez a bikaboka az ad neki egy különleges ízt.”” – mondta Horáczki András.
Biacsi Lászlóék Hódmezővásárhelyről jöttek.
“”A nagyobbik bográcsban egy alföldi marhagulyás készül, ami hagyományosan marhahússal, burgonyával, zöldséggel és a végén galuskával. A másik bográcsban pedig egy aratógulyás készül, savanyú káposztával és sertéshússal, lesz benne füstölt kolbász és bab, az aratóknak a savanyú leves jó a melegben.”” – mondta Biacsi László.
A jó gulyáshoz jó alapanyag, türelem és jó paprika kell – tette hozzá. A jótékonysági főzésből összegyűlt bevételt a a “”Minden Gyermek Fontos”” Családbarát Egyesület kapja meg. ”