Erdélyben jártunk

Stábunk tegnap késő este érkezett meg Erdélyből, ahonnan Kolozs megyei búzát és Parajdi sót hozott haza a Kárpát-medence kenyeréhez. Diószegi László sepsiszentgyörgyi pékmester azt mondta: nagy kihívás lesz a 300 kilogrammos kenyér megsütése, de bízik benne, kollégáival együtt ezt a feladatot is megoldják.

Tíz zsák búzával járul hozzá idén Kolozs megye a Kárpát-medence kenyerének megsütéséhez. Vákár István alelnök ünnepélyes keretek között adta át hétfőn a kolozsvári magyar főkonzulátus udvarán. Ezt pedig már Kovászna megye székhelye, Sepsiszentgyörgy, ahol az első utunk a Diószegi Pékségbe vezetett. Az alföldi liszten a hat éves program címere, a székelyföldi városban is kenyeret sütni majd augusztus 20-án. Több kisebb cipót kóstolhatnak majd meg az ünnepségen, Szolnokon viszont egy jóval nagyobbat. Idén ugyanis tovább növeltük a méretet, 300 kilogrammos kenyeret sütünk, amihez az összetevőket a határon túli elcsatolt területekről hozzuk. Augusztus 20-án a nemzet összetartozását a kenyér szimbolizálja – Szabó Lajos plébános azt mondta: amikor több ezer búzaszem egyesül egy nagy kenyérben az pont olyan, mint mikor a magyarság egy közös ünnepen összefog. Kovászna és Szolnok megye között régi, gyümölcsöző, szoros kapcsolat van, a Kárpát-medence kenyere program mindezt tovább erősíti. Erdélyből nem csak a pékek szaktudása érkezik, hanem a kenyér egyik összetevője a só is. A parajdi messze földön híres, a Kárpát-medence kenyeréhez ilyet választottunk.
Alföldi liszttel érkeztünk, majd parajdi sóval távoztunk Erdélyből. A nagyközönség majd augusztus 20-án a kenyér megszegésekor tudhatja meg, milyen ízt adott a 300 kilogrammos Kárpát-medence kenyerének.

Előző Felújították a zárkákat a szolnoki börtönben
Következő Két új taxiállomás Szolnokon

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás