Betakarítás

Közepes termésátlag, közepes minőség, alacsony árak. Ez jellemzi idén megyénkben a nyári betakarítást. A búza és árpa termesztők nagy nyereségre nem számíthatnak, egyedül a repce hoz magasabb bevételt -hangzott el a martfűi gazdafórumon.

Tavaly ilyenkor már befejeződött a nyári gabona betakarítása, idén néhol még mindig aratnak -hangzott el a martfűi gazdafórumon. Az elmúlt hetek esőzései lelassították a betakarítást -folytatta Zelenyánszki András, az Ilona Malom Kft. ügyvezetője. Megyénkben 967 ezer hektáron termett őszi búza, ennek 20 százaléka még lábon van. A betakarított mennyiség 4 egész 7 tized tonna átlagot mutat -folytatta a szakember, aki szerint ez közepes mennyiségnek felel meg. Minőség tekintetében sincs sok oka a megye gazdáinak örülni -hangzott el a fórumon. A búza 15 százaléka jó minőségű malmi, nagy része EURO minőség, és jelentős hányada csupán csak takarmány minőség. Jó hír azonban, hogy a még talpon álló kalászok az esőzések után sem kezdtek el csírázni, ami tovább rontotta volna a minőséget. Az árpa aratása befejeződött. Országosan 5 egész 24 század tonna, míg megyei szinten ennél alacsonyabb: 4 egész 85 század tonna a mennyiségi átlag. Ez -hasonlóan a búzához- közepesnek mondható. Jó hír, hogy a betakarított árpa küllemre ugyan nem szép, minősége azonban jó. Megyénkben a gazdák túl vannak a repce betakarításán is. A szakemberek azt mondják öt évből egy nyereséges ennél a gabonánál – az idei év ilyen lehet. 21 ezer 500 hektárról takarítottak be repcét. Azok, akik 3-4 tonna terméssel számolnak biztosan tisztességes nyereségre tesznek szert -mondta Zelenyánszki András, hozzátéve: összességében a gabonánál nincs mire büszkének lenni idén, az aratás is vontatott és nehéz volt.

Előző Nyomtatóra gyűjtenek a vakok és gyengénlátók
Következő Folytatódnak az útfelújítások

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás