50 bográcsban főtt a bajai- a dunai és a Tiszai halászlé szombaton Tiszafüreden. 2. alkalommal rendezték meg a Tiszai Halételek Gasztrofesztiválját, ahol elsősorban a halászleveket díjazták, de az egyéb, halból készült ételek legjobbjait is jutalmazták.
“Reggelit kell ennünk előtte, egyébként elfáradunk. Úgyhogy egy parasztos jércetojás –ma piszkáltuk ki a tyúkok alól, de halál komolyan. Jérce tojásból lesz a tojás rántotta, inkább tükörtojás szabadon. ”
Bár szombat délelőtt 50 bográcsban főtt a halászlé és a tepsikben, tárcsákon sültek a halak, a reggeli sem maradt el Tiszafüreden. 2016 után idén is főzőversenyt rendeztek a Tisza-tó egyik legnagyobb településén, ahol bárki megmutathatta, hogy milyen recept alapján készíti a halat, akár egy mohácsi cserépedényben.
“Valami szenzációs ami készül benne, nem tudom elmagyarázni, hogy miért, de hogy nem olyan mint a bográcsban az biztos.”
A többféle recept alapján készült halászleveken kívül, több versenyző kecsegét, süllőt, keszeget és harcsát is sütött.
Bíró Antal versenyző úgy fogalmazott: “Ezekben a halakban, amikben nincsen szálka, nem kell szálkázni, és akkor ezeket a halakat én két nappal ezelőtt befűszereztem gyönyörűen, hadd járja át, be voltak csomagolva folpackba és akkor most, ahogy ki lettek véve akkor van egy 8 féle fűszerkeverékből összeállított lisztem, abba van beleforgatva és úgy van zsírban természetesen megsütve, mert halat csak zsírban sütünk.”
A 40 résztvevő teljesítményét Tiszai-halászlé és egyéb halétel kategóriában értékelte a zsűri. A Magyarországról és a határokon túlról érkező résztvevők teljesítménye hullámzott, voltak kiemelkedő és kevésbé jól elkészített ételek. A zsűri szerint néhány versenyző túlbonyolította a receptet, holott a Tiszai-halászlé az egyik legegyszerűbb magyar étel, amit egykor elsősorban a halászok főztek.
“Ami volt a bárkában mindenből tettek bele, azt mondom, hogy szinte félig-meddig élve, mert olyan friss volt és olyan hihetetlenül jó ízű volt, és olyan klassz egyszerűen megcsinálva. Az a baj napjainkban, hogy egy kicsit túlforszírozzák a halászlékészítést.” – mondta Dr. Takács György a zsűri elnöke
Tiszafüredi Halas Napok részeként 2. alkalommal rendezték meg a Tiszai Halételek Gasztrofesztiválját. A rendezvény célja, hogy elsősorban a halételeket, illetve a népi kultúrát és a hagyományokat népszerűsítse.
Szabó István a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Marketingvezetője rámutatott: “A halfesztivál a Tiszafüredi halasnapok részeként kerül megrendezésre és egy 3 napos fesztivál közepén a reggeli órákban indul el és nagyon jó hangulatban, baráti társaságok részvételével kezdődik a halászlé-főzés, amely a déli órákban véget is ér.”
Az előző évhez viszonyítva idén jelentősen nőtt a főzőverseny vendégeinek és versenyzőinek száma, illetve a rendezvény ismertsége és népszerűsége is, ezért várhatóan 2018-ban is várják majd a szakácsokat a Tisza-tó partján.