Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül.

Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül. E különleges című tárlat a szolnoki Damjanich János Múzeumban ismerteti meg a szemlélődőt a teakultusszal, a díszes, tradicionális teáskészletekkel és a teázás művészetével. A látogatók meg is tapogathatták, kóstolhatták a tajvani tealeveleket és a belőlük szertartásosan készült aromás italokat.

Minden amit a teáról tudni lehet és érdemes, azt felvonultatja a szolnoki tárlat. Szeretnék bárki számára elérhetővé tenni a tajvani teakultúrát, ami akár a magyar ember stresszoldásában is szerepet játszhat.

Dr. Hoppál Krisztina régész, a kiállítás kurátora elmondta:

“Megismerhetjük a teakultúrát, amely segítségével az ember a rohanó hétköznapok világából egy kicsit kiléphet, magába szállhat. Ez a szertartás mindenki számára megtanulható. Ezt mutatjuk meg ez egy otthon is elvégezhető aktus, hiszen itt csak arról van szó,hogy a finom tea élvezetében elmélyedve a gondolatok felszabadulnak. Mint egy meditáció. ”

A kiállításon a művészi,különféle anyagokból, köztük fából készült teáskészletek láthatók. Az ismertető tablókon és videókon keresztül megismerhető a tajvani teakultusz.

CHEN PAO-chien asszony , a New Taipei City Yingge Ceramics Museum osztályvezetője hangsúlyozta:

“Olyan teáskészleteket választottunk a szolnoki közönség számára, amelyek művészeti értéket képviselnek, és nem pusztán a teázást mutatjuk be segítségükkel. Ezek a művészeti alkotások mai, modern kori alkotók munkái,de hoztunk antik tárgyakat is. Elsősorban csodás kerámiákat állítottunk ki. ”

Dr. Hoppál Krisztina régész a kiállítás kurátora hozzátette:

“Megismerhetjük Tajvan történetét 17. 18. századi kéziratokon keresztül, az európai ,magyar utazók élményein keresztül láthatjuk, hogyan fedezték fel Tajvant, a teát. Miként látták keletet, hogyan ábrázolták a térképeken Tajvan szigetét.”

Az alapanyagokat a teatapogatóban ismerheti meg a látogató. Ezeket a teákat ötször főzik le egymás után s mindannyiszor más más zamatélményt nyújtanak. Azt mondják az apró csésze anyaga is befolyásolja a tea ízét.

A tajvani teaszertartás lényege, hogy a barátok minőségi időt töltsenek egymással.

A megnyitón a nagyközönség előtt is bemutatták a lassú, meditatív, hagyományos tajvani teaszertartást, sőt az érdeklődők meg is kóstolhatták az italokat.

Előző Mezőgazdasági körkép
Következő Kutyapiszok a havon

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás