Mezőgazdasági körkép

Áldás a mezőgazdaságnak a földeket borító hótakaró. Azokon a területeken ahol megfelelő technológiával, jó genetikájú növényeket vetettek el, szinte teljességgel kizárható a kár. – mondta az Aktuálisnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hubai Imre Csaba hozzátette: az őszi vetések több mint 60 százaléka megfelelőn megerősödött az elmúlt hónapok alatt.

Több mint két héttel ezelőtt hullott le az első, jelentős mennyiségű hó térségünkben. A hóréteg fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termények életében, mert hőszigetelő rétegként működik. Az elmúlt 5 évben nem volt ilyen hideg a tél és azóta is öt év telt, hogy hetekig hótakaró borítsa a földeket. A hamisítatlan téli időjárásnak örülnek a gazdák megyénkben is.

“A leesett hótakaró az elvetett őszi növényeket védi, ez azt jelenti, hogy az őszi gabonák, amik az évszaknak megfelelően el lettek vetve megfelelően megerősödtek zömmel. Több mint 60 százaléka. ” – mondta az Aktuálisnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Megfelelő fejlettségi szinten vannak a megyénkben elvetett növények – folytatta Hubai Imre Csaba. Ám a január eleji hideg, többnyire száraz időjárás helyenként az őszi vetések kifagyását okozhatta. Hogy keletkezett e fagykár a hótakaró előtt, csak később lehet megmondani.

” Amikor még látható volt a növényállomány, akkor jelentős mínusz, hideg nem volt. Ennek a realizálása február végén, márciusban fog megjelenni. Akkor tudjuk áttekinteni a területet. ”

Azokon a területeken ahol megfelelő technológiával, jó genetikájú növényeket vetettek el, szinte teljességgel kizárható a kár- tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hubai Imre Csaba a kártevőkkel kapcsolatban azt mondta: a patkányok és poloskák ugyan átvészelik a kemény telet, ám a darazsakat, kullancsokat, vagy épp a zöldségeket károsító talajlakó fonalférgeket megtizedeli a kemény fagy.

Előző A cigányság történetét és hitvilágát mutatják be a besenyszögi művelődési ház kiállítása
Következő Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás