Szombaton első alkalommal rendezték meg az Újszászi Kocsonyafesztivált a település főterén. Az érdeklődőket programokkal, ételekkel – köztük természetesen kocsonyával – és italokkal várták.
A kocsonya az egyik legmegosztóbb étel, amit könnyű elkészíteni, ám mégis bonyolult – mondják a hozzáértők. A titok az összetevőkben rejlik.
Ambrózi Zoltán Fehérasztal Lovagrend: “Az alapfűszerek, a só, a bors, a köröm, a bőr és különféle csülökhús darabok bele és a lényege a lassú főzés.”
Újszászon nagy hagyománya van ennek az ételnek és magának az elkészítésének is.
Dobozi Róbert polgármester, Újszász: “Minden család speciálisan főzi, egymással versenyeznek, hogy melyiküké a legjobb, arra gondoltunk, hogy ezt megmutatjuk itt is, zsűri előtt és győzzön a legjobb, lássuk ki főzi a legjobbat.”
A fesztiválon kilenc csapat nevezett be a versenyre., közülők négyen otthon készítették el a kocsonyát, öten pedig a helyszínen vállalkoztak arra, hogy elkészítik az ételt.
Vér János: “Én mindig azt csinálom, ha versenyre megyek, hogy előre szerzek, ami pörzsölővel van és nem főtt csülök, köröm, bőr, farok, fül és ebből lehet egy jó kocsonyát csinálni.”
A kocsonyakészítésben fontos a türelem. Lassan kell ugyanis főzni, több óra még elkészül.
Hende Edit: “Hat óra hosszáig, az enyémet hat óra hosszáig. Én úgy szeretem.”
Az elkészült kocsonyákat a zsűri három szempont alapján értékelte. Állaga és íze szerint, illetve külön pont járt a tálalásért is. Az édes ízekre vágyók is megtalálhatták kedvencüket, hiszen nemcsak a kocsonyák versengtek, hanem a házisütemények is. A fesztivált színpadi programok, jelmezes felvonulás és hagyományos disznóvágás is színesítette.