Több mint 200 kilós volt az a malac, melyet a falu apraja nagyja megkóstolhatott Jászladányon. Persze csak a szakszerű feldolgozás után. A nyolcadik alkalommal megszervezett hagyományőrző eseményen farsangi fánk is szerepelt a menüben.
Hurka, kolbász, sült hús. No meg vidám hangulat, zene és tánc. Nyolcadik alkalommal szervezték meg Jászladányon a hagyományőrtő disznóvágást.
Szikszai Sándorné :
“Szép, jó , érdekes, jó a hangulat is a zenekar is, sokan vannak, jó idő van. “
Bata Jolán :
“Mi határon túlról érkeztünk, Vajdaságból, Oromhegyesről. Nagyon jól érezzük magunkat, testvértelepülés vagyunk, minden évben meghívnak, szeretettel fogadjuk a meghívást, és szeretettel jövünk. “
Az esemény a családi, baráti találkozásokra is lehetőséget teremtett. Mindenki kóstolhatott a különlegességekből, melyet a kora reggel levágott disznóból készítettek.
Bertalan László:
“Ezt a disznót én neveltem, ott született minálunk áprilisban és 2010 kg volt. “
A kolbásztöltő versenyre készült sajtos és aszalt szilvás változat is. Kora délutánra pedig elfogyott a két üst káposzta egyike.
Dorogi Imre Lászlóné:
“Mi két üstben tettünk föl húsos káposztást, hagyományosat hússal, földarabolt minden részéből, 4 vödör káposzta 30 kg húsüstönként. ”
Az árpakása és a fűszerek sem hiányoztak. Az eseményre idén is sokan kíváncsiak voltak.
Bertalanné Drávucz Katalin polgármester , Jászladány :
“Nagyon nagy az érdeklődés már korán reggel, délutánra már túl vagyunk a kolbásztöltő verseny eredményhirdetésén és ilyenkor már átadja mindenki magát a kikapcsolódásnak, ami egy igazi disznóvágás után szokott lenni a családokban is.”
A tájház konyháján pedig egész nap sültek a farsangi fánkok, annak rendje módja szerint pohárral szaggatva. Az egész napos evés ivást követően a házi baracklekváros fánkot is körbekínálták a résztvevők között, akik sötétedésig táncoltak és mulattak.