Roma ízek a könyvtárudvarban. Idén a Hild Viktor Városi Könyvtár udvara adott otthont az 5. Megyei Roma Hagyományőrző főzőversenynek. A tucatnyi kondérban jobbnál jobb ételek készültek, mind eredeti cigány receptek alapján.
A Phralipe-Testvériség Kulturális Fesztivál keretében a megyei roma hagyományőrző főzőversenyen a győzelemért idén 16 csapat versengett. A pacalleves, töklecsó és töltött káposzta mellett számos ínycsiklandó étel rotyogott az üstökben. Természetesen mindegyik tradícionális cigány recept alapján készült. A zsűri elnöke Királyházi Andor, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület társelnöke volt. A hagyományos roma ízekről szólva elmondta: a húsok közül általában előnyben részesítik a csirkét, ezenkívül a lecsós ízek jellemzőek a cigány konyhára, valamint a töltött káposztának a speciális roma változatai. A zsűri azonban nemcsak az ízek miatt volt nehéz helyzetben. Szalay Ferenc polgármester elmondta, tavalyelőtt 41 ételről kellett ítéletet mondania, ami nem volt kis feladat, ám most is csaknem 30 féle finomság főtt a fazekakban, bográcsokban. A Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián szerint az ilyen kötetlen rendezvények azért is fontosak, mert közelebb hozzák egymáshoz a cigány és nem cigány embereket. A főzőversenyt idén egybekötötték a sportnappal is; emellett kulturális programokkal és kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket.