A külföldiek körében is népszerű a szolnoki gulyás

A gulyásfesztiválra idén is számos országból érkeztek delegációk és vendégek. Voltak, akik csak kóstolni jöttek, mások hagyományos ételeiket kínálták, de volt olyan külföldi csapat is, akinek kondérjában magyar gulyás rotyogott. A fesztivál idei díszvendége Szlovénia volt.

Az idei Gulyásfesztivált a 13-as szám dacára kitűnő idő és hangulat jellemezte. Több száz bográcsban főtt a jobbnál jobb étel és megtelt a Tiszaliget mulatozó, beszélgető, kóstolgató vidám emberekkel. A rendezvény hivatalos megnyitóján szombaton a díszvendég Szlovénia nagykövete, Darja Bavda¾ Kuret köszöntötte a vendégeket, aki elmondta: míg Szolnok a gulyás fővárosa, a szlovéniai Lendva a bogrács fővárosa, és lehetőséget lát arra, hogy a két fesztivál kapcsán a két város és országaik között együttműködés indulhat a jövőben. A megnyitón Szalay Ferenc polgármester elmondta: évről évre sok külföldi ellátogat a gulyásfesztiválra, ez is bizonyítja, milyen színvonalas és értékes a rendezvény. A finn delegáció bográcsában egy hagyományos, sűrű leves főtt. Elárulták, a recept nem bonyolult, mindössze borsó, répa és hagyma kell hozzá, az ízét pedig a só és a benne főtt, Finnországból hozott füstölt hús adja meg. Hagyományos nemzeti ételt a lengyeleknél is lehetett kóstolni. Náluk gyömbéres pacalleves és egy a különleges kovászleves főtt, a radomi lengyel rendőrök bográcsában azonban igazi, pirospaprikás magyar babgulyás rotyogott. A gasztronómiai ínyencségek mellett a gulyásfesztivál idén is számos szórakoztató és kulturális programot kínált a kilátogatóknak. A Hadtörténeti Intézet sátránál a különböző korszakok harci eszközeivel ismerkedhettek kicsik és nagyok, valamint bepillantást nyerhettünk a rómaiak és honfoglaló őseink mindennapjaiba. Az egyik színpadon pedig idén is szép lányok versengtek a Gulyásfesztivál Szépe címért, melyet most egy karcagi származású, 21 éves orvostanhallgató, Perge Bianka nyert el.

Előző Nem sikerült a rekordkísérlet
Következő 500 bográcsban főtt étel a 13. Gulyásfesztiválon

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás